Serie Zorg met hart en ziel bij CuraMare

Eilanden-Nieuws heeft afgelopen zomer vijf afleveringen van de serie Zorg met hart en ziel  gepubliceerd. Verslaggever Jaap Ruizeveld draaide vijf keer een dagdeel mee op de woonzorglocaties van Curamare. Hij ontmoette er professionals en vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor de bewoners.

Aflevering één: te gast bij Ebbe en Vloed: ‘Het is niet ons huis, maar het huis van onze cliënten’

‘Het is niet ons huis, maar het huis van onze cliënten. Wij moeten ons er voor inzetten dat zij zich hier thuis voelen.’ Locatiemanager zorgcentrum Ebbe en Vloed in Oude-Tonge, Yvonne de Waal, vertolkt met deze uitspraak een gevoel dat in vijf woorden is samen te vatten: Zorg met hart en ziel. Betrokkenheid, liefde, persoonlijke aandacht, dienstbaarheid en hulpvaardigheid. Voeg daar openheid en hartelijkheid gelijk aan toe. Alles komt samen in uitingen die ik op een warme zomermiddag vorige week mocht ervaren. Als gast bij woongroep 44, waar de eerst verantwoordelijk verzorger Cynthia Stouten (25) met tomeloze energie en niet aflatende inzet 7 cliënten met dementie onder haar beschermende vleugels heeft.

Lees verder over woongroep 44 van Ebbe en Vloed op Curamare.nl

Aflevering twee: te gast bij De Vliedberg waar zorgen zonder dwang leidraad is

Jaap Ruizeveld liep een dagdeel mee op woonzorglocatie De Vliedberg van CuraMare. Hij sprak daar onder andere Jikke van Herk uit woongroep 104. Zij zet zich als eerste verantwoordelijke verpleegkundige in voor zeven vaste bewoners en zorgt dat het project Zorg zonder dwang leidraad blijft binnen de organisatie. Zorg zonder dwang is een project waarmee De Vliedberg landelijk scoort. Het bevordert de zelfstandigheid van de bewoners en biedt een fijn thuisgevoel. Jikke vervult als eerste verantwoordelijke een belangrijke functie. Het best omschreven met de woorden van de 88-jarige mevrouw Greet Hameeteman: ‘Wij zouden haar niet graag missen’.

Lees verder over De Vliedberg op Curamare.nl

- @CuraMare1
click to tweet Verslaggever Ruizeveld sprak professionals en vrijwilligers die werken met bewoners #woonzorglocaties Curamare

Aflevering drie: te gast bij Nieuw Rijsenburgh tijdens nachtdienst: in relaxte sfeer rust en liefde geven aan bewoners

Het is dinsdagavond. Rond de klok van 23.00 uur rijd ik Sommelsdijk binnen vanaf de Staverseweg en de Dorpsweg naar Sperwer 271, Woonzorglocatie Nieuw-Rijsenburgh. Er is geen verkeer op straat. Het parkeerterrein is op een enkele auto na verlaten. Voor de derde reportage in de CuraMare-serie mag ik deze nacht meelopen met het team van verpleegkundigen / verzorgenden in genoemde woonzorglocatie. Het complex is op dit tijdstip afgesloten. Ik klop aan bij de entreedeur om binnen te worden gelaten. Precies op tijd om de overdracht van de avond- naar de nachtdienst nog te kunnen volgen. Herwi Westera (uit Rockanje) en haar collega’s bieden mij deze nachtelijke uren een kijkje in hun zorg- en hulpwerkzaamheden. Ook bij Paul Timmermans, de man die achter de schermen beelden van bewakingscamera’s registreert en aan de verzorgenden rapporteert.

Lees verder over Nieuw Rijsenburgh op Curamare.nl

Aflevering vier: Geldershof op weg naar nieuwbouw: inzicht in realiteit van hulp- en zorgverlening

Welzijnscoach Riëtte Keijzer heeft, in afstemming met haar collega-medewerkers in de verschillende taakvelden in woonzorglocatie Geldershof in Dirksland, een uitgebreid ochtendprogramma samengesteld. Mijn vierde bezoek in de CuraMare-serie leidt deze dinsdag naar dit complex aan Poldersweegje. Activiteit in de entreehal. De overdracht (rapportage) van nachtdienst naar dagdienst, vindt er nog plaats. Tijdstip 07.00 uur. Voor de één is er daarna het vertrek naar huis. Voor de ander juist het begin van de nieuwe hulp- en zorgdag.

Lees verder over Geldershof op Curamare.nl

Aflevering vijf: met verpleegkundige in de wijk naar cliënten van CuraMare Thuiszorg

In de vijfde en laatste reportage over CuraMare zorg met hart en ziel op Goeree-Overflakkee besteden wij aandacht aan de Thuiszorg. Na bezoeken aan de woonzorgcentra in Oude-Tonge (Ebbe & Vloed), Ouddorp (De Vliedberg), Sommelsdijk (Nieuw Rijsenburgh) en Dirksland (Geldershof), nu afsluitend met de thuiszorg vanuit het team regio Middelharnis / Sommelsdijk e.o. Ik mag deze morgen mee met Gerdien Kamp, verpleegkundige in de wijk. Zij haalt mij op in het regiokantoor, waar teamleider Riny Duine mij vooraf al helder heeft verteld over het aanbod dat CuraMare Thuiszorg, in goede afstemming en samenwerking, geeft aan mensen die op zorg, verpleging en hulp zijn aangewezen.

Lees verder over CuraMare Thuiszorg op Curamare.nl

Meer weten


Geplaatst op: 12 oktober 2017
Laatst gewijzigd op: 11 oktober 2017