Minister De Jonge opent Hofje Wendakker: leven net zoals thuis

Geplaatst op: 4 november 2019
Laatst gewijzigd op: 5 november 2019

Minister Hugo de Jonge opende op 4 november Hofje Wendakker in Heerde van Viattence. Dit hofje met twaalf zorgwoningen laat ouderen met dementie wonen zoals ze dat vroeger thuis gewend waren. Boven slapen in een zelf ingerichte slaapkamer met eigen meubels en schilderijen. En beneden leven zij zoals voorheen. De bedoeling: bewoners laten beleven en genieten. 

Roelien Gorter van Viattence: ‘Het is om te zien een gewoon wijkje met twaalf gewone huizen met elk acht bewoners. We hebben geen receptie, alles is erop gericht het leven zo normaal mogelijk te houden voor onze 96 bewoners’. Uit onderzoek op andere locaties blijkt dat het wonen op deze manier zorgt voor gezondere mensen. Gorter: ‘En dat zien we terug in het medicijngebruik. Onze bewoners hebben minder medicijnen nodig en dat is alleen maar fijn’.

Hugo de Jonge op LinkedIn
‘Op bezoek bij De Wendakker van Viattence. Een hofje met zorgwoningen voor ouderen met dementie. Prachtige woningen waar ze zorg krijgen alsof het bij hen thuis is. Huisdieren zijn welkom en in de mooie binnentuin is zelfs een kleine dierenweide.’

werkbezoek hugo de jonge

Net zoals thuis

Voor de meeste bewoners is dit net als thuis. De huiskamer vormt het kloppende hart van de woningen. Hier wordt gekookt en gegeten en meegedaan aan verschillende huiselijke activiteiten, zoals thee zetten, maaltijd bereiden of de was opvouwen. Iedere huiskamer heeft een eigen binnentuin. Bewoners kunnen daarom zo de tuin in lopen. Daarnaast zijn de woningen in verschillende leefstijlen ingericht; landelijk, klassiek en modern.

Veiligheid, vast team en in de wijk

Ook zijn de huizen voorzien van gemakken van deze tijd, zoals valalarmering en daglichtlampen. Iedere woongroep heeft een vast team van medewerkers voor houvast en herkenbaarheid. Daarnaast wonen bewoners van Hofje Wendakker min of meer met elkaar in dezelfde woonwijk tussen de inwoners van Heerde.

Dieren van harte welkom

De bewoners mogen huisdieren houden. Daar worden wel afspraken over gemaakt, zodat mantelzorgers of andere bewoners geen hinder ondervinden. Ook zet Viattence speciaal getrainde (aai)honden in. Bij aaien komt communicatie bij bewoners met dementie weer op gang. Ook is er een dierenweide met kippen en konijnen en over een tijdje geiten. Deze weide is niet alleen voor de bewoners van het verpleeghuis, maar ook voor de bewoners van de wijk. Zo wordt ook de verbinding met de omgeving gelegd. Lees meer over dieren bij het verpleeghuis.

Meer weten