Valentijnsdag in het verpleeghuis: ‘vier de liefde’

Geplaatst op: 7 februari 2023
Laatst gewijzigd op: 7 februari 2023

Op 14 februari is het Valentijnsdag. Dit is een dag om de liefde te vieren, een dag waarop mensen die van elkaar houden, elkaar extra aandacht geven met bijvoorbeeld cadeautjes, bloemen of kaarten. Maar hoe gaat dat als je in het verpleeghuis zit en je partner bijvoorbeeld nog thuis woont? Of inmiddels overleden is? Hoe vier je Valentijnsdag in het verpleeghuis?

Valentijnsdag voor bewoners

Laten we wel wezen, ook in het verpleeghuis mag er ruimte zijn voor liefde of verliefdheid. Dan is Valentijnsdag een mooi moment om stil te staan bij de liefde, of die nu voorbij is, of veranderd is doordat bijvoorbeeld een van de twee naar het verpleeghuis is verhuisd. Dus tijd voor iets leuks of iets liefs, maar voor sommige organisaties ook tijd om even stil te staan bij het thema intimiteit en seksualiteit. Hoe vier je Valentijnsdag met bewoners in het verpleeghuis? Wij hebben een aantal aansprekende voorbeelden op een rij gezet.

Feestelijk eten

Bij verschillende verpleeghuislocaties krijgen de bewoners iets feestelijks rondom de maaltijd:

  • Een speciaal Valentijnsontbijt met een valentijnskaart erbij.
  • Een ‘Valentine high tea’.
  • Een Valentijnsdiner voor de bewoners met hun partner.

Kaarten, gedichten en meer

Op andere locaties wordt met leuke activiteiten even stil gestaan bij de liefde:

  • Samen met bewoners gedichten uit poeziëalbums lezen.
  • Alle bewoners een kaartje geven met een gedichtje over vriendschap, liefde en aandacht.
  • Een speciale Valentijnsbingo voor de bewoners met leuke, lekkere en lieve prijzen.
  • Samen met de bewoners Valentijnskaarten maken voor hun partners of andere familie of contactpersonen, of Valentijnscomplimentenkaarten voor de medebewoners.
  • Samen met de bewoners bloemschikken om een Valentijnsboeket te maken.
  • Een boerenbruiloft.
  • Een bruidsmodeshow.

Omgaan met intimiteit

Ook zijn er zorgorganisaties die Valentijnsdag koppelen aan het thema van intimiteit en seksualiteit in het verpleeghuis. Intimiteit en seksualiteit horen bij het leven van ieder mens, dus ook bij het leven van de bewoners. Helaas is dit onderwerp nog taboe voor veel mensen en is het moeilijk om hierover te praten.

Kennisdossier intimiteit en seksualiteit in het verpleeghuis

Intimiteit en seksualiteit horen bij het leven van ieder mens, dus ook bij dat van verpleeghuisbewoners. Toch zorgt het onderwerp nog vaak voor ongemak en verlegenheid, bij bewoners, zorgprofessionals en andere betrokkenen. Meer aandacht voor intimiteit en seksualiteit in de zorg kan helpen bij het bevorderen van kwaliteit van leven en welzijn van de bewoner. In het kennisdossier ‘Intimiteit en seksualiteit in het verpleeghuis’ bundelen we tools en praktijkvoorbeelden om met dit thema op jouw locatie aan de slag te gaan.