Valentijnsdag in het verpleeghuis: ‘vier de liefde’

Geplaatst op: 12 februari 2020
Laatst gewijzigd op: 13 februari 2020

Deze week is het Valentijnsdag, op vrijdag 14 februari. Dit is een dag om de liefde te vieren, een dag waarop mensen die van elkaar houden elkaar extra aandacht geven met bijvoorbeeld cadeautjes, bloemen of kaarten. Maar hoe gaat dat als je in het verpleeghuis zit en je partner bijvoorbeeld nog thuis woont? Of inmiddels overleden is? Hoe vier je Valentijnsdag in het verpleeghuis?

Valentijnsdag voor bewoners

Bij de liefde die is geweest, of bij de liefde die is veranderd. Laten we wel wezen, ook in het verpleeghuis mag er ruimte zijn voor liefde of verliefdheid. Dan is Valentijnsdag een mooi moment om stil te staan bij de liefde, of die nu voorbij is, of veranderd is doordat bijvoorbeeld een van de twee naar het verpleeghuis is verhuisd. Dus tijd voor iets leuks of iets liefs, maar voor sommige organisaties ook tijd om even stil te staan bij het thema intimiteit en seksualiteit. Hoe vier je Valentijnsdag met bewoners in het verpleeghuis? Wij hebben een aantal aansprekende voorbeelden op een rij gezet.

Feestelijk eten

Bij Zorgvilla Viken te Bilthoven krijgen de bewoners een Valentine high tea met live muziek. Ook in It Menniste Skil te Bolsward wordt een heerlijke Valentijns High Tea geserveerd. Bij Alrijne wordt een Valentijnsdiner georganiseerd voor de bewoners met hun partner. En voor alle bewoners een presentje om aan hun contactpersoon te geven.

Kaarten, gedichten en meer

  • Bij Zorggroep Charim (locatie Groenewoude) is er een leuke activiteit om samen met bewoners gedichten uit poeziëalbums te lezen. Sommige bewoners waren al ruim van tevoren bezig hun oude poeziëalbum op te zoeken!
  • Bij Elisabeth-Hof krijgen alle bewoners op Valentijnsdag een valentijnskaart bij het ontbijt en is er een gezellige activiteit met de Silent Disco van Stichting sTeun en toeverlaat (Teun Toebes).
  • Bij Woonzorg Flevoland, locatie de Uiterton in Lelystad krijgen alle bewoners elk jaar een (ander) kaartje met een gedichtje over vriendschap, liefde en aandacht. Daarnaast is er dit jaar een speciale Valentijn bingo voor de bewoners met leuke, lekkere, lieve prijzen.
  • Bij TMZ Hengelo hebben de bewoners ook dit jaar valentijnskaarten gemaakt voor hun partners. Deze worden per post naar de partners gestuurd. Vorig jaar is dit ook gedaan, de partners waren aangenaam verrast door deze geste.
  • Bij Huize Wezup heeft de stagiair (Arjan Span) bedacht om samen met de bewoners een valentijnskaart te maken voor hun familie en een valentijn complimenten kaart voor de medebewoner.

De liefde viert hoogtij bij De Pieter Raat Stichting, locatie Hugo-Waard, afdeling De Stolp. Deze hele week staat de afdeling in het teken van het hart. Zo deden zij eerder deze week een quiz over het hart gedaan en maakten zij een romantisch verhaal door iedereen om de beurt steeds 3 woorden te laten kiezen. Verder wordt er gebloemschikt en wordt er een romantische Bistro avond gehouden, met candlelight en romantiek all over, met liefdesgedichten en liefdeskaarten.

Omgaan met intimiteit

Ook zijn er zorgorganisaties die Valentijnsdag koppelen aan het thema van intimiteit en seksualiteit in het verpleeghuis. Zo gebruikt TriviumMeulenbeltZorg (TMZ) Het Weggeler de activiteiten om het gesprek met elkaar hierover aan te gaan. Zij organiseren zelfs een hele  ‘Week van de Liefde’. Met een heuse All You Need Is Love Tour onder het genot van een high tea. Ook maken zij samen met de bewoners een Hartenkrans, en organiseren zij onder andere een Liefdes Bingo, een Valentijnslunch en een Boerenbruiloft.

Bij Pieter van Foreest staat bij Akkerleven zelfs de hele maand februari in het teken van de liefde. Er worden uiteenlopende activiteiten georganiseerd waarbij bewoners, familieleden, medewerkers en vrijwilligers van harte welkom zijn. Zo is er onder andere een bruidsmodeshow, een Valentijnslunch, een documentaire, een romantisch diner en nog veel meer. Akkerleven gebruikt de term ‘liefde’ als een kapstok waar alles met betrekking tot intimiteit en seksualiteit onder valt. Intimiteit en seksualiteit horen bij het leven van ieder mens, dus ook bij het leven van de bewoners. Helaas is dit onderwerp nog taboe voor veel mensen en is het moeilijk om hierover te praten. Met deze maand van de liefde wil Akkerleven dit taboe bespreekbaar maken door middel van verschillende leuke activiteiten.

Meer weten