Universiteit van Nederland brengt 5 colleges over eeuwige jeugd

Geplaatst op: 4 oktober 2018
Laatst gewijzigd op: 3 augustus 2020

5 oktober 2018 is het Nationale Ouderendag. In het kader hiervan brengt de Universiteit van Nederland deze week vijf video-colleges met als thema: Eeuwige Jeugd. Onderwerpen die naar voren komen zijn: bewegen, intimiteit, dementie, eenzaamheid en gezond ouder worden.

Waarom zou een 80-jarige nog aan krachttraining moeten doen?

Dat je op 80-jarige leeftijd geen marathon meer loopt, begrijpen we wel, maar moet dit betekenen dat je überhaupt nauwelijks nog beweegt? Nee, zegt bewegingswetenschapper Luc van Loon in dit college. Het sterk houden van je spieren is van groot belang als we een beetje gezond oud willen worden. Wat vaker de trap nemen zou dan ook geen overbodige luxe zijn!

Bewegen in het verpleeghuis

Als je door dementie niet meer weet waar je woont, hoe kom je dan nog thuis?

In 2040 wordt verwacht dat het aantal ouderen met dementie op z’n hoogtepunt is. Alleen: een medicijn tegen deze ziekte hebben we dan hoogstwaarschijnlijk nog niet. Hoe kan techniek in dit gat springen? En dan hebben we het niet over iPad met extra groot lettertype. Wat wel? Je hoort het in het college van Rens Brankaert!

Technologie in de zorg

Waarom is het belangrijk dat je ook op latere leeftijd intimiteit ervaart?

Misschien wil je het liever niet weten, maar ook ouders, opa’s en oma’s doen aan seks en intimiteit. Sterker nog, in dit college hoor je van Tineke Roelofs waarom het hartstikke belangrijk is dit te blijven doen, ook op hoge leeftijd!

Intimiteit en seksualiteit in het verpleeghuis

Wat kunnen we leren van Ghanezen over gezond oud worden?

De generatie die NU geboren wordt, heeft een grote kans hun 100-jarige verjaardag te kunnen vieren. Dan is het wel zo handig om die jaren zo vitaal mogelijk door te komen. David van Bodegom vertelt je in dit college wat we hiervoor kunnen leren van Ghanezen!

Waarom helpt een potje bingo niet tegen eenzaamheid?

Volgt z.s.m

Bron: Universiteit van Nederland

Meer weten

  • Bekijk meer colleges van de Universiteit van Nederland(o.a. van Erik Scherder) op de website of het YouTube-kanaal