Stichting Eten+Welzijn voor kwaliteit voeding en welzijn in de zorg

Geplaatst op: 2 maart 2018
Laatst gewijzigd op: 3 augustus 2020

Bij voldoende steun vanuit de sector, zal een nieuwe stichting ‘Eten+Welzijn’ worden opgericht als nieuw platform rondom thema’s als smaakvol, gezond en duurzaam eten en drinken, vitaliteit, welbevinden en mensgerichte zorg. De initiatiefnemers van dit platform zijn Rudi Crabbé (adviseur bij Smaak van het Huis), Jelle Ferwerda (Smaak van het Huis) en Anton François (eigenaar AFHS en voormalig themacoördinator Waardigheid en trots).

De aanleiding is dat meerdere platformen rondom voeding in de zorg recent zijn beëindigd. Zo besloot uitgeverij Vakmedianet om per 31 december 2017 te stoppen met onder meer Gastvrije Zorg, Gastvrijheidszorg met Sterren en de Dag van de Gastvrijheid. De themagroep HACCP van Waardigheid en trots is op hetzelfde moment afgerond.

“We voelen de urgentie om juist nu stappen te zetten op het gebied van eten in relatie tot welzijn in de zorg”, aldus Crabbé. “Met de nieuwe stichting willen wij hieraan een lerende en activerende invulling geven. Gericht op een integrale aanpak en een doelgroep- en mensgerichte werkwijze, samen met de zorg en verschillende stakeholders die ook de meerwaarde van de stichting onderkennen en actief ondersteunen.”

Bijeenkomsten, workshops en digitale leeromgeving

De activiteiten van de stichting zijn gericht op het teweegbrengen van verandering in de keten en het bijdragen aan wezenlijke oplossingen. Een prominente rol speelt het vernieuwde sterrensysteem, waarmee zorgorganisaties hun prestaties en verbetermogelijkheden kunnen monitoren. Zorgorganisaties die zich bij de stichting aansluiten krijgen bovendien structureel toegang tot relevante content, netwerkbijeenkomsten, doelgroepgerichte workshops, een digitale leeromgeving en een kennismarkt.

Steun het initiatief

Bij voldoende draagvlak onder organisaties en professionals in de zorg willen de initiatiefnemers de laatste stap zetten naar de oprichting van de stichting Eten+Welzijn.  Op de website www.etenwelzijn.nl kunnen geïnteresseerden zich aanmelden om betrokken te raken bij de stichting in oprichting. Crabbé: “Draagvlak vanuit de zorg is essentieel voor ons. Hierdoor kunnen we samen met betrokken managers, gepassioneerde chefs, medewerkers die actief zijn op het gebied van eten en drinken en veranderaars in de voedselketen daadwerkelijk van start om eten en welzijn in de zorg de structurele aandacht te geven die het verdient.”