SPOT ON: infectiepreventie

Geplaatst op: 15 augustus 2022
Laatst gewijzigd op: 21 juni 2023

Ook in 2022 staat (bijna) iedere maand een thema centraal tijdens de SPOT ON-week. In september was dat infectiepreventie. We kijken terug op een inspirerende themaweek met leerzame bijeenkomsten. Ook deelden we nieuwe kennis en hulpmiddelen. Nieuwsgierig? Op deze pagina vind je een overzicht van de gedeelde kennis.

Hoe zorg je ervoor dat hygiëne en het voorkomen van infecties blijvende onderdelen worden van het dagelijks werk? Van zorgprofessionals, maar ook van collega’s in andere disciplines, bijvoorbeeld de schoonmaakmedewerkers. Zodat zij elkaar scherp houden. Het veranderen van gedrag en verbeteren van de samenwerking is hierbij belangrijk. Daar ging deze SPOT ON-week dan ook over.

Deze SPOT ON-week wordt georganiseerd door Verenso, ActiZ, V&VN, Vilans en het ministerie van VWS. Samenwerkingspartners binnen het project Samen werken aan infectiepreventie. Een project dat zich richt op het ondersteunen van zorgorganisaties op het verbeteren van infectiepreventie. Dit doen zij samen met de Vereniging voor Hygiëne & Infectiepreventie in de Gezondheidszorg (VHIG) en Antibioticaresistentie-zorgnetwerken.

Meld je aan voor ondersteuning

Hoe zorg je ervoor dat schoon en veilig werken vanzelfsprekend wordt in jouw organisatie? Zodat jullie infecties bij kwetsbare ouderen kunnen voorkomen? Daar kan het project Samen werken aan infectiepreventie jouw organisatie bij ondersteunen. Het project heeft ruimte voor nieuwe deelnemende organisaties. Het is bedoeld voor professionals die in een verpleeghuis werken. Denk hierbij aan bestuurders, specialisten ouderengeneeskunde, verpleegkundigen, verzorgenden en huishoudelijke hulpen. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Wil je je aanmelden? Of heb je nog vragen? Laat het ons weten via dit formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op. Uiteraard hopen we je snel te verwelkomen als deelnemer.

Kennis en inspiratie

In de SPOT ON-week zijn interessante verhalen en hulpmiddelen gedeeld. Hieronder een opsomming:

  • 9 tips om samen te werken aan infectiepreventie. Steeds meer bacteriën worden ongevoelig voor antibiotica. Het gevolg hiervan is dat eenvoudig te genezen ziektes weer levensbedreigend kunnen worden. Infectiepreventie kan dit tegengaan. Maar dat vraagt wel om schoon en veilig werken met elkaar en dus om een gedragsverandering. Hoe krijg je dat voor elkaar? Lees het artikel.
  • Praktijkvoorbeeld van Zorgcentra De Betuwe. Welke stappen kun je als organisatie zetten om te komen tot meer gezamenlijkheid in het hygiëne- en infectiepreventiebeleid? En wat is daarin de rol van een commissie hygiëne en infectiepreventie? Bij Zorgcentra De Betuwe deden ze daar de afgelopen twee jaar ervaring mee op. En die kennis delen ze in een stappenplan. Lees het artikel.
  • SO Wilma Albers: ‘Infectiepreventie moeten we samen doen’. In dit vraaggesprek gaat specialist ouderengeneeskunde (SO) Wilma Albers in op de urgentie van een multidisciplinaire aanpak rond infectiepreventie. Ook deelt ze enkele tips. Lees het interview.

Wegwijzer infectiepreventie

De Wegwijzer infectiepreventie zet de belangrijkste aandachtspunten én hulpmiddelen voor zorgverleners op een rij. Zodat jij je weg vindt tussen alle beschikbare kennis. De wegwijzer is interessant voor iedereen die actief werk maakt van infectiepreventie. In de update van september vind je de nieuwste tools en inspiratievoorbeelden. Ga naar de Wegwijzer infectiepreventie.

Meer weten over infectiepreventie?

Een paar interessante artikelen over het thema:

Lees meer