Speelfilm ‘Huis op Stelten’: senioren Amstelring in de hoofdrol

Geplaatst op: 1 december 2017
Laatst gewijzigd op: 1 december 2017

‘We zitten hier niet achter de geraniums’, dat is de rode draad van de speelfilm Huis op Stelten. Huis op Stelten is bedacht en gemaakt door senioren in en rondom woonzorgcentrum Leo Polak van Amstelring in Amsterdam-West. Filmmaker Michael Samboe nam het initiatief en begeleidde het filmproject. De reality-speelfilm Huis op Stelten geeft een humoristisch kijkje in het leven van alledag. Conclusie: leven in een woonzorgcentrum is vol afwisseling, menselijke verhoudingen, grapjes, liefde en leed. Woensdag 15 november 2017 ging de film in première in Theater de Meervaart. De debutanten werden door actrice Carry Tefsen feestelijk i n de spotlights gezet. Familie, vrienden, buurtbewoners en andere betrokken waren aanwezig.

In 2016 start filmmaker Michael Samboe een project waarbij senioren de kans krijgen om op creatieve wijze talenten te laten zien en te ontwikkelen. Senioren uit woonzorgcentrum Leo Polak en uit de wijk Osdorp De Aker gaan samen een film maken. Acteerlessen, het script schrijven, grime en acteren: het project brengt gedurende een half jaar een gemêleerde groep ouderen bijeen. Het eindresultaat is de reality-film ‘Huis op Stelten’ die woensdag 15 november 2017 in première ging in Theater de Meervaart.

Bekijk foto’s van de première op de Facebookpagina van Amstelring

Een hechte onderlinge band

Het zijn inspirerende en creatieve dagen. Samenwerken aan een groot project en saamhorigheid komen op een bijzonder manier bij elkaar. Het eindresultaat is een echte speelfilm én een hechte onderlinge band tussen betrokkenen. De heer Goos van Dijk: ‘We wilden in Huis op Stelten laten zien dat alle aspecten van het leven ook hier in LeoPolak gewoon doorgaan. We lachen, kletsen, zijn jaloers, maken ruzie, leven met elkaar mee, zijn verdrietig. Ach, zo is het leven toch?’.

Durf en doorzettingsvermogen

Voor alle deelnemers is het de allereerste speelfilm ervaring. Een filmscript schrijven, opnames organiseren, leren acteren en zelf de rollen spelen, dat vraagt om durf, talent en doorzettingsvermogen. Mevrouw Medgod: ‘We hebben veel gelachen, maar het was ook hard werken, soms moest een scène wel tien keer opnieuw’.

Wat is er aan de hand?

In ‘Huis op Stelten’ zien we mevrouw Van Amersfoort tijdens de bingo. Ze is jaloers op mevrouw Therese Berg die twee keer op rij bingo heeft en de leukste prijsjes in de wacht sleept. Zou er sprake zijn van bedrog? En even later: roddel en achterklap bij de kapper, gemopper en een ruzietje bij de koffie… Wat is er aan de hand? Spannende momenten volgen elkaar op en medewerker Samira neemt het initiatief om er iets aan te doen.

Een initiatief van filmmaker Michael Samboe

De initiatiefnemer van ‘Huis op Stelten’ is filmmaker Michael Samboe, van LightsCameraAction (LCA). Hij maakte eerder speelfilms met buurtbewoners van alle leeftijden. Buurten worden in beweging gebracht, mensen reageren enthousiast op de filmplannen en er ontstaat saamhorigheid in de buurt. De films ‘Zakgeld’ en ‘Een Kleine Wereld’ zijn van Michael Samboe. In ‘Huis op Stelten’ figureerden 150 bewoners van Leo Polak, medewerkers, vrijwilligers en buurtbewoners. De acteerlessen duurden 3 dagen. Na veel dagen filmen was er ontzettend veel filmmateriaal. Michael Samboe monteerde dat terug tot reality-entertainment van speelfilm formaat.

Bron: Amstelring

Meer weten