Minister de Jonge doet oproep: ‘benut ruimte voor bezoek’

Geplaatst op: 24 juni 2020
Laatst gewijzigd op: 25 juni 2020

Op de persconferentie van 24 juni heeft minister Hugo de Jonge aangegeven dat bezoek in het verpleeghuis niet meer beperkt hoeft te worden nu de besmettingsgraad van corona fors lager is. Als de locatie tenminste vrij is van besmettingen. Minister de Jonge moedigt de verpleeghuizen aan om de ruimte te pakken die er is.

Minister de Jonge: ‘Als het virus ergens ongenadig hard heeft toegeslagen, dan was het wel in de verpleeghuizen. Het werk dat de verpleeghuizen hebben verzet, is echt indrukwekkend. Maar als je kijkt naar de huidige besmettingsgraad, er is geen reden om langer beperkende maatregelen op te leggen voor bezoek. Dit is het moment voor alle verpleeghuizen om de ruimte te benutten die er is, om elkaar weer te ontmoeten.’

Schrik in de benen

De Jonge begrijpt dat verpleeghuizen de schrik in de benen hebben met alles wat zij op zich af hebben gekregen en daardoor wellicht terughoudend zijn om bezoek weer toe te staan. Ook heeft hij er begrip voor dat de locaties even tijd nodig hebben om het bezoek goed in te regelen, bijvoorbeeld om het bezoek op 1,5 meter goed te organiseren. Toch vindt hij het zaak dat de verpleeghuizen deze ruimte nu ook echt gaan benutten. ‘Er is nu geen grond meer voor de bezoekersregeling zoals die er was. Dus willen we tegemoet komen aan het recht dat mensen hebben om hun naaste te zien. Dan kunnen bewoners ook weer naar buiten en samen zijn met hun naasten. Uiteraard in goed overleg met de cliëntenvertegenwoordiging en rekening houdend met de mogelijkheden van het personeel. Het moet praktisch uitvoerbaar zijn.’

Ook Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde roept op tot maatwerk en dialoog bij het heropenen van de verpleeghuizen. Het is belangrijk dat bezoek zo snel mogelijk weer welkom is in het verpleeghuis. Maar wel met beleid. Het is nog te vroeg om helemaal ‘open’ te gaan. Daarbij is het belangrijk met elkaar in gesprek te blijven en samen deze verantwoordelijkheid te dragen.

Recht op bezoek

De bezoekregeling was per 20 maart ingegaan om bewoners en zorgmedewerkers beter te beschermen tegen het coronavirus. De Jonge: ‘mensen hebben recht op bezoek en om te bezoeken. Dat we dit recht hebben moeten beperken, is wel een van de hardere maatregelen geweest die we hebben moeten nemen. Er was alle reden toe, op de piek waren er bijna 900 locaties met besmetting. Nu bijna alle locaties besmettingsvrij zijn, is er dus geen reden meer om het bezoek te beperken.

Stap voor stap verruimd

Vanaf half mei was de bezoekregeling al stap voor stap verruimd. Daardoor was vanaf 15 juni bezoek mogelijk op die locaties die besmettingsvrij waren. Ook mochten er vanaf die datum al meerdere bezoekers per bewoner komen. De verruiming van de bezoekregeling is stapsgewijs met de sector samen gedaan. Om bezoekers te kunnen ontvangen moet een locatie wel voldoen aan de voorwaarden die beschreven staan in de Handreiking bezoekbeleid verpleeghuizen en die door veldpartijen is samengesteld. Deze handreiking biedt ook handvatten om bezoek van verantwoord te laten plaatsvinden.

Meer weten

Corona-ondersteuning van Waardigheid en trots op locatie