Aan de slag met regeldruk bij schrapsessie

Geplaatst op: 4 februari 2019
Laatst gewijzigd op: 4 februari 2019

Hoe verminder je regeldruk in de ouderenzorg? Dat zochten kwaliteitsmedewerkers, verpleegkundigen, teamleiders, verzorgenden en beleidsmedewerkers uit, tijdens een schrapsessie bij Humanitas in Rotterdam. Met elkaar bespraken ze de ergernissen rond de registratielast in de zorg en welke regels overbodig zijn en direct geschrapt mogen worden.

‘Het afgelopen jaar zijn we al gestart met de inventarisatie van registraties. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat we nog steeds een handtekening zetten onder het zorgplan. Terwijl dat niet meer verplicht is,’ vertelt een zorgmedewerker van Rivas Zorggroep. 

Ook de risicosignalering blijkt soms een doorn in het oog. ‘Je mag van een zorgprofessional echt wel verwachten dat hij of zij kan inschatten welk risico een zorgvrager loopt, welke zorg daarbij hoort en welke risicosignalering nodig is’, vervolgen zorgmedewerkers van Cedrah Uitzicht.

Drie keer controleren

Tijdens de dag wordt duidelijk dat sommige registraties door wel 3 verschillende mensen moet worden bekeken. ‘Het is goed om kritisch te blijven. En betrek ook andere mensen bij het schrappen van registraties.’

Bron: Zorg voor beter

Meer info: