QuaRijn’s De Koekoek wint prestigieuze BouwAward

De Koekoek, een kleinschalig woonproject voor mensen met dementie, won de prestigieuze NVTG BouwAward binnen de categorie langdurige zorg. In het gebouw is rekening gehouden met de geestelijke beperkingen van de cliënten. Het interieur ondersteunt en stimuleert bovendien op ingenieuze en tegelijk eenvoudige manier de mobiliteit van de bewoners.

Doordacht ontwerp

De jury roemde het doordachte ontwerp. De manier waarop bijvoorbeeld het meubilair is ontworpen en opgesteld biedt de bewoners altijd de gelegenheid om zich even vast te houden voor ondersteuning. De open keuken betrekt de bewoners door geuren en geluiden bij het koken en nodigt ze uit, indien mogelijk, te helpen in de keuken. De toepassing van kleurenschema’s helpt de bewoners in hun oriëntatie en vitrines met eigen spulletjes wijzen de weg naar de eigen kamer. De huiselijke sfeer draagt bij aan het gevoel van herkenning en het zich thuis voelen in De Koekoek. Grote ramen dragen bij aan een beter dag- en nachtritme.

De BouwAward wordt jaarlijks uitgereikt door de Nederlandse Vereniging voor Technologie in de Gezondheidszorg NVGT. Een internationale jury beoordeelt de projecten op de relatie tussen het welbevinden van cliënten en de infrastructuur.

QuaRijn ontwikkelde het innovatie interieur samen met Patrimonium Woonservice en bureau Interieur en Dementie.

Meer weten


Geplaatst op: 2 mei 2016
Laatst gewijzigd op: 2 mei 2016