Promovenda Hanneke Beerens: ‘Nederland allround kampioen dementiezorg’

De kwaliteit van leven van mensen met dementie in een verpleeghuis is even hoog als van degenen die thuis wonen. Dit is een van de conclusies uit het promotieonderzoek van Hanneke Beerens die afgelopen 29 april promoveerde aan de Maastricht University. ‘Nederland is allround kampioen dementiezorg’, stelt de promovenda en verpleegkundige in de ouderenzorg. Twee studies vormen de basis van het proefschrift.

Vergelijkend onderzoek

In acht Europese landen is aan mensen met dementie en hun zorgprofessionals of mantelzorgers gevraagd naar de kwaliteit van leven. Daarnaast werden de ouderen geobserveerd. Van de onderzochten woonden 1123 mensen nog thuis maar zouden naar verwachting op korte termijn verhuizen naar een verpleeghuis; 791 ouderen woonden drie maanden of korter in een verpleeghuis. De kwaliteit van leven van beide groepen scoorde gelijk. De groepen in Zweden, Nederland en Groot-Brittannië scoorden hoger dan Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk en Spanje. Ook de kwaliteit van zorg werd gescoord. Hierbij werd bijvoorbeeld gekeken naar vrijheidsbeperkende maatregelen en doorligwonden. Nederland kwam als beste deze scores.

Beïnvloeden van kwaliteit van leven

Een tweede studie betrof het observeren van 115 verpleeghuisbewoners. Een positieve stemming bleek samen te hangen met een hogere kwaliteit van leven. Een positieve stemming kan worden gecreëerd door activiteiten, liefst in de buitenlucht, met sociale interacties. Dit pleit voor voldoende dagbesteding met aandacht voor individuele wensen en behoeften en voor het belang van kennis over psychosociale zorg.

Meer weten


Geplaatst op: 4 mei 2016
Laatst gewijzigd op: 1 april 2019