Programma ‘Duurzaam en Gezond aan Tafel’

Geplaatst op: 26 september 2016
Laatst gewijzigd op: 14 juli 2020

Lekker, gezond en duurzaam eten in de zorg draagt bij aan sneller herstel, verbeterde gezondheid en kwaliteit van leven. Hoe verbeteren we de kwaliteit en beheersen we tegelijk de kosten? En is eten eigenlijk een kostenpost? Of een medicijn? Daarover gaat het landelijke programma ‘Duurzaam Gezond aan Tafel’. Zowel curatieve als organisaties uit de langdurige zorg nemen deel.  Zorgorganisaties in 6 regio’s werken toe van beleid naar verbeterplan naar praktijk met een meetbaar verbeterresultaat:

  • hogere maaltijdtevredenheid
  • voedselverspilling ver onder landelijk gemiddelde
  • daling van kosten
  • voedingsbegroting naar ‘positief’
  • 20 tot 40% duurzame inkoop

Inhoud programma

Vanuit elke deelnemende zorgorganisatie zijn (maximaal) 3 medewerkers betrokken (bijv. voeding, facilitair, inkoop) die met hun collega’s van ca 20 andere zorgorganisaties een regionale ‘hub’ vormen. Zij volgen een programma bestaande uit:

  • Masterclass-reeks
  • Praktijkonderzoek met ondersteuning van online meetinstrumenten, instructies en praktische tips bij iedere stap
  • Monitoring via een online dashboard
  • Begeleiding ‘on the job’ voor de verbeterpunten van de eigen organisatie

Eerdere ervaringen

Het programma Duurzaam Gezond aan Tafel was eerder actief in de regio’s Friesland/Noord-Nederland, Rijnmond en Nijmegen/Kleve. Bekijk de video over de resultaten van het programma in de regio Friesland.

Meer weten