Pennemes en Grijs Groen & Gelukkig bij Koffietijd

Geplaatst op: 24 mei 2016
Laatst gewijzigd op: 28 oktober 2019

RTL Koffietijd besteedde op 16 mei aandacht aan het IVN-programma Grijs Groen & Gelukkig. De aanpak van Pennemes, koploper in dit landelijke stimuleringsprogramma, kwam daarbij uitgebreid aan bod. Bekijk Pennemes en Grijs, Groen en gelukkig bij Koffietijd.

Betrokken bij de natuur

Ouderen die de hovenier helpen en kippen voeren: bij Waardigheid en trots-aanbieder Pennemes doen bewoners die dat willen volop mee met de groene buitenactiviteiten. ‘Als je tot rust en ontspanning wilt komen ga je de natuur in,’ weet Leo Groenendaal, directeur van Pennemes. Bewoners vertellen in Koffietijd over hoe ze genieten van de natuur: samen zorgen voor de planten en kippen is ook gezellig.

Groenendaal vertelt dat ook bewoners met dementie betrokken worden bij de natuur. Zo is er een IVN Natuurkoffer waarmee de bewoners als het ware de natuur in huis halen. Zintuigen prikkelen is het doel dus bevat de koffer onder meer lavendel, veertjes en mooie natuurfoto’s. Ook de kippen mogen af en toe mee naar binnen om geaaid te worden. ‘We zetten mensen zo in hun kracht,’ concludeert Groenendaal.

Broedplaats

De Zaanse Stichting Hervormd Centrum Pennemes is graag een broedplaats voor nieuwe methoden en heeft vanuit het thema ‘groen’ 7 innovatieve projecten opgestart binnen het programma Waardigheid en trots. Het doel is samen met partners zoals IVN best practices op te leveren.

Grijs, Groen & Gelukkig

IVN wil bijdragen aan het welbevinden van ouderen en hen de positieve effecten van de natuur laten ervaren door de omgeving rondom zorginstellingen te vergroenen en een natuurrijk activiteitenprogramma aan te bieden. Met zorgverleners, vrijwilligers en omwonenden geeft IVN hier invulling aan.

Meer weten