Omring start met opleiding voor anderstaligen in de ouderenzorg

Foto: Sjef Prins - APA Foto

Geplaatst op: 7 januari 2020
Laatst gewijzigd op: 7 januari 2020

Mensen die nog niet voldoende de Nederlandse taal beheersen (anderstaligen) maar wel geïnteresseerd zijn in de zorg, kunnen vanaf 3 februari 2020 een nieuwe opleiding voor Helpende/Verzorgende IG in de ouderzorg volgen op het Horizon College in Hoorn.

Omring, het Horizon College en WerkSaam gaan een samenwerking aan om anderstaligen hiervoor op te leiden.

Inspelen op krapte arbeidsmarkt

Het blijkt dat er steeds vaker anderstaligen solliciteren op opleidingsplekken in de zorg. De sollicitant zou het vaak cognitief aan moeten kunnen, maar heeft een achterstand op taal. Tamara de Rie, Adviseur vakontwikkeling Omring: ‘Wij zijn ontzettend blij met deze samenwerking, omdat we met deze kruisbestuiving op een hele mooie manier in kunnen spelen op de krapte van de arbeidsmarkt.’

Voor wie is de opleiding?

Onder anderstaligen valt iedereen die de taal nog niet voldoende beheerst om een opleiding in het Nederlands te volgen. Het gaat om anderstaligen die al dan niet uitkeringsgerechtigd zijn en die, indien voor hen van toepassing, de inburgering hebben gedaan.

Inhoud opleiding anderstaligen

De opleiding duurt in totaal drie jaar. Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de Nederlandse taal. In het eerste jaar is er vooral aandacht voor burgerschap, Nederlands en basiskennis voor de zorg. In tweede en derde jaar wordt verdieping gegeven op onderwerpen als basiszorg, anatomie en pathologie etc. Frank Sitaram, opleidingsmanager Horizon College: ‘Dankzij deze combinatie worden de leerlingen klaargestoomd om in de praktijk goede zorg te kunnen verlenen’.

Bron: Omring.nl

Meer weten