Meneer Van Os heeft het druk met kerst bij Pennemes

Geplaatst op: 15 december 2015
Laatst gewijzigd op: 4 januari 2022

Genomineerd als ‘vrijwilliger van het jaar’ door de gemeente Zaanstad heeft meneer Van Os er deze weken, zo rond de Kerst, een extra taak bij: het verzorgen van de dieren in de levende kerststal van zorgorganisatie Pennemes. Het is maar goed dat er op dit moment geen sneeuw ligt. Want sneeuwt het, dan staat Van Os om 5 uur naast zijn bed om zout te strooien op de paden in de binnentuin.

Meneer Van Os van Pennemes met een ezel

Knuffelkippen en knuffelhaantjes

17 jaar werkte meneer Van Os op een boerderij. Met 200 kippen en een heleboel andere dieren, hoef je hem niks te vertellen over wat al die dieren hier nodig hebben. Normaal is hij vooral druk met het bijhouden van de binnentuin en verzorgt hij de vijf knuffelkippen en twee knuffelhaantjes in het kippenhok.

Of de kippen en hanen veel lawaai met elkaar maken blijkt bij Pennemes niet zo’n issue te zijn. Klachten heeft meneer Van Os er in ieder geval nooit over gehad. Vol nieuwe ideeën zit hij nog elke dag. Met directeur Leo Groenendaal praat hij daar regelmatig over.

Zo heeft hij met Groenendaal zijn ideeën over het aanschaffen van een broedkooi gedeeld. Voor Pasen wil hij twaalf eieren laten uitbroeden, zodat er rond Pasen kuikentjes zijn. Zo’n broedkooi kan helpen als de kippen er zelf even geen zin in hebben.

Knuffelkippen van Pennemes

Achterhoek

Meneer Van Os werd bijna 88 jaar geleden in Rotterdam geboren. Zijn moeder overleed toen hij 7 jaar oud was. Geen prettige tijd, vertelt hij. Zijn broers en zussen en hij werden bij gezinnen in de achterhoek ondergebracht. Uit elkaar gehaald, zoals dat toen ging. In de Achterhoek werkte hij op de boerderij. Later zou hij met zijn gezin naar Zaanstad verhuizen toen hij bij Bruynzeel ging werken.

Al een jaar of dertig doet hij vrijwilligerswerk; waarvan inmiddels al bijna 8 jaar bij Pennemes, waar hij woont in een van de zelfstandige woningen. Zijn vrouw kan niet zo veel zelf meer en ontvangt zorg van de organisatie. Mantelzorger is Van Os dus ook, naast zijn bezigheden als vrijwilliger.

Meneer Van Os van Pennemes met een geit

Nu is hij genomineerd als vrijwilliger van het jaar. Verguld is hij ermee. Een lintje van de Koningin, dat zou helemaal een kroon op zijn werk betekenen. Maar de komende twee weken is hij voornamelijk erg druk. De levende kerststal wacht op hem.

Tekst door Ellen Kleverlaan

Meer weten