Meest gelezen artikelen van 2017: Waardigheid en trots-congresdagen, Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg en blogs

Geplaatst op: 2 januari 2018
Laatst gewijzigd op: 23 januari 2018

2018 is begonnen. Tijd om terug te blikken op 2017. Een jaar waarin de verpleeghuiszorg in Nederland sterk onder de loep werd gelegd. Een jaar waarin kennisverspreiding over goede zorg voor ouderen in het verpleeghuis erg belangrijk was, en nog steeds is. Waardigheid en trots deelde mooie maar ook trieste verhalen, organiseerde interessante bijeenkomsten en congressen, leverde handige tools en haalde praktijkvoorbeelden op bij verpleeghuizen. Wij maakten voor u een top 3 van de meest gelezen artikelen van 2017.

1. Waardigheid en trots-congresdagen 3 & 4 juli 2017

Op 3 en 4 juli 2017 vonden de Waardigheid en trots-congresdagen plaats in het NBC te Nieuwegein. Twee dagen lang namen 2000 bezoekers deel aan de onomkeerbare beweging in de verpleeghuiszorg. Het is daarom niet gek dat het agenda-item over de congresdagen het meestgelezen artikel van 2017 is. Tijdens de congresdagen werd er uitgebreid verslag gedaan door middel van een liveblog, werden van verschillende workshopsessies verslagen gemaakt, ging een filmploeg aan de slag met interviews en liep de hele dag een fotograaf rond om mooie foto’s te maken. Bekijk hieronder de compilatiefilm van de Waardigheid en trots-congresdagen 2017. Bekijk ook:

2. Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg

Begin 2017 publiceerde Zorginstituut Nederland het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg. Een publicatie die een wettelijk kader vormt voor de kwaliteit van de verpleeghuiszorg.  Wat betekent dit Kwaliteitskader voor de sector, de zorgorganisaties en de betrokken partijen? Hoe kan de sector recht doen aan de opdracht om te leren en verder te ontwikkelen? Om hier duidelijkheid over te geven organiseerden Zorginstituut Nederland en Waardigheid en trots in april en mei 2017 15 informatiebijeenkomsten. De aankondiging voor deze informatiebijeenkomsten samen met de meest gestelde vragen over het kader en het beleidsstuk over het kader werden in 2017 goed gelezen. Mensen zochten op onze website, nu het Kwaliteitskader is vastgesteld en het veld aan zet is, naar informatie, antwoorden op vragen en goede voorbeelden van de implementatie van het kader. Bekijk ook:

Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg

3. Mooie blogs van o.a. ouderenpsycholoog Sarah Blom

Ten slotte publiceerden we in 2017 een grote variatie aan mooie blogs van o.a. ouderenpsycholoog Sarah Blom. Haar blog ‘Meneer Jacobs treitert zijn medebewoners’ was de meestgelezen blog van 2017. Sarah Blom: ‘Ik ben van mening dat we als zorgverleners meer moeten stilstaan bij de impact van wonen in een woongroep op onze cliënten. Want deze impact is hoog. Omringd worden door mensen die je niet zelf hebt uitgekozen, geconfronteerd worden met gedrag dat angst inboezemt (‘word ik ook zo’), urenlang vertoeven in elkaar blikveld, voortdurend afscheid nemen van bewoners die achteruitgaan, sterven of ziek worden. Dagelijks ondervinden dat je de minst populaire bewoner van de groep bent en ga zo maar door. Het geeft veel stress en is ziekmakend.’ Bekijk ook:

Portret van Sarah Blom bij blogs over de zorg voor mensen met dementie in het verpleeghuis