Per 8 maart 2021 versoepeling bezoekregeling verpleeghuizen voor gevaccineerde bewoners

Geplaatst op: 9 maart 2021
Laatst gewijzigd op: 9 maart 2021

Minister Hugo de Jonge had tijdens de persconferentie van 8 maart 2021 goed nieuws voor de verpleeghuizen: ‘Het aantal besmettingen en de sterfte onder verpleeghuisbewoners neemt fors af. De strategie om de kwetsbare groepen en degenen die voor hen zorgen als eerste te vaccineren, lijkt daarmee de eerste vruchten af te werpen. Hoe hoopvol is het, dat in de verpleeghuizen vanaf heden weer meer bezoek mogelijk is dankzij vaccinatie. Zijn bewoners gevaccineerd, dan is er ruimte voor twee bezoekers per dag en dat kunnen gedurende de week ook verschillende bezoekers zijn. En dat is een eerste stap, volgende stappen werken we uit met de deskundigen.’

De versoepeling van de bezoekregeling verpleeghuizen staat nader toegelicht in de brief aan de Tweede Kamer over de ‘coronamaatregelen 8 maart 2021’ die minister De Jonge eveneens gisteravond heeft verzonden. Het kabinet volgt hiermee het advies van het OMT.

Regels coronapreventie goed naleven

Wel benadrukt De Jonge in zijn brief dat met deze versoepeling het noodzakelijk is dat de regels voor coronapreventie goed nageleefd worden:

Geen bezoek van personen met klachten passend bij COVID-19, de bezoeker gebruikt een mondneusmasker en houdt zich aan de 1,5 meter en hygiënemaatregelen. Ook op de kamer van de bewoner blijft dit advies gelden. In de buitenlucht kan het mondneusmasker achterwege blijven wanneer afstand gehouden kan worden.

Verder blijft de Handreiking bezoek én sociaal contact van toepassing.

Monitoring versoepeling bezoekregeling

Ook zal de minister de Academische Werkplaatsen Ouderenzorg weer vragen om de versoepeling van de bezoekregeling te monitoren. Minister De Jonge: ‘De wijze waarop de Academische Werkplaatsen Ouderenzorg de monitoring eerder hebben gedaan, heeft internationaal de aandacht getrokken. De Academische Werkplaatsen hebben veel verzoeken gehad voor presentaties in andere landen. Nederland wordt gezien als een voorbeeld op het gebied van het monitoren van het weer openen van de verpleeghuizen en de manier waarop inzichten bij het beleid worden betrokken.’

Verkenning verdere versoepelingen

Ook volgt het kabinet het advies van het OMT als het gaat om de uitvoering van een verkenning van verdere versoepelingen in de langdurige zorg – zowel in instellingen als voor gevaccineerde ouderen die thuis wonen – en onder welke voorwaarden die verantwoord zijn. Naar verwachting is deze verkenning begin april gereed.

Meer weten

CoronaWegwijzer Verpleeghuiszorg