Maak je collega’s hygiënisch bewuster in 7 stappen

Geplaatst op: 14 maart 2019
Laatst gewijzigd op: 21 januari 2020

Hygiënisch werken helpt om (resistente) bacteriën tegen te gaan. Als team heb je hierin een grote verantwoordelijkheid. Want door goed hygiënisch te werken verspreiden bacteriën zich zo min mogelijk. Weet jij hoe je jouw collega’s bewuster laat worden van hygiënisch werken? We zetten 7 manieren voor je op een rij:

1. Bekijk de video ‘Verspreiding van bacteriën in het verpleeghuis’

Weet jij hoe snel bacteriën zich door het verpleeghuis verspreiden? Deze verspreidingsvideo geeft jou en je team inzicht hoe en wanneer dit gebeurt. Bijvoorbeeld tijdens de zorg van een kwetsbare oudere of tijdens de koffieronde. Bekijk de video en ga met elkaar in gesprek.

2. Maak foto’s van voorwerpen met een blacklight

Weet jij hoeveel bacteriën er op je smartphone zitten? Of aan de waskar? Neem foto’s van deze voorwerpen met blacklight en kom er achter hoeveel bacteriën er op zitten, zonder dat je dit ziet. Bespreek de foto’s met je team, zodat je de volgende keer ook écht die trouwring af doet.

3. Bekijk de infographic antibioticaresistentie in verpleeghuizen

Bewoners is verpleeghuizen hebben een groot risico op een infectie met een (resistente) bacterie. Deze infographic brengt de risico’s in kaart. Bekijk de infographic en ga met je collega’s in gesprek. Wat kunnen jullie doen om het resistente bacteriën terug te dringen in het verpleeghuis?

4. Bekijk de video ‘Daphne Deckers vertelt over haar resistente bacterie’

‘Ik denk dat we zijn vergeten wat een simpele bacterie kan doen met je lichaam, omdat we de luxe hadden van geweldige medicatie. Maar nu komen we in een tijdperk waarin deze medicatie ons in de steek laat. Met de grote hoeveelheden antibiotica die rondgaan is het tijd dat we onszelf afvragen of we op de goede weg zijn,’ vertelt Daphne Deckers.

5. Hang de poster ‘Klaar voor je werkdag’ op

Met deze poster krijgen jij en je collega’s inzicht in de persoonlijke hygiëne op jouw afdeling. Bekijk de poster, controleer elkaar en ga met elkaar in gesprek.

Download de poster

6. Controleer de afdeling met een blauwe lamp/doos

Zijn jouw handen echt zo schoon na het wassen of gebruik van handdesinfectant? Controleer jouw afdeling eens met een blauwe lamp. Laat iedereen zijn handen insmeren met speciale UV lotion of concentraat. Op het blote oog is UV licht onzichtbaar, maar UV-lampen zien dit wel. Alléén door je handen grondig te wassen verwijder je de UV deeltjes van je handen.

7. Organiseer een hygiënemarkt

Een hygiënemarkt is een laagdrempelige manier om bewoners, collega’s en familieleden te informeren over het nut en noodzaak van hygiënisch werken. Bij Woonzorgcentrum Coornhert State organiseerde ze een hygiënemarkt voor bewoners én familieleden.

Bron: resistentiepreventie.nl

Meer weten