Herbeleef congresdag 1 – Waardigheid en trots (3 juli)

De Waardigheid en trots-congresdagen 2017 zijn alweer voorbij. Twee dagen lang namen bezoekers deel aan de onomkeerbare beweging in de verpleeghuiszorg. Herbeleef 3 juli nog eens met behulp van de toen bijgehouden liveblog en lees de nieuwtjes van de dag nog eens terug of bekijk korte verslagen, interessante tweets en mooie foto’s van de dag.

Meer weten

Vera Hendrikse 3 juli 201717:01

Vera Hendrikse 3 juli 201716:58

De eerste congresdag van de Waardigheid en trots congresdagen zit er op. Een dag die in het teken stond van de onomkeerbare vernieuwing in de verpleeghuiszorg die professionals de ruimte biedt om met trots hun vak uit te oefenen. Meer dan 1200 mensen bezochten ruim 100 sessies. De eerste presentaties, verslagen en foto’s hebben wij alvast voor u online gezet. Kijk op: Verslagen en presentaties ‘Waardigheid en trots-congresdagen’

Vera Hendrikse 3 juli 201716:42

Karin Manders 3 juli 201716:33

Het Parkhuis koos voor veranderen vanaf de werkvloer om de client echt centraal te kunnen stellen: En organiseerden spiegelgesprekken met familieleden en medewerkers als toehoorders. “Een gouden greep”, zegt projectleider Betty Ambaum. “Ik kan dit iedereen aanbevelen die een verbeterproces wil inzetten. Het geeft heel veel positieve energie.” Lees meer over het Parkhuis

Gerard Baas 3 juli 201716:31

Gerard Baas 3 juli 201716:21

Zijn mensenrechten in de verpleeghuiszorg relevant? Jazeker! Waardigheid en autonomie zijn het fundament, en dat sluit naadloos aan bij cliëntgerichte zorg. Het College voor de Rechten van de Mens deed onderzoek in verpleeghuizen. Onderzoekster Katja de Korte gaf er een workshop over: ‘Zinvolle dagbesteding is ook een recht.’

Gerard Baas 3 juli 201716:20

Gerard Baas 3 juli 201716:13

Vijf graden

Bij de workshop “Regie, autonomie en eigenaarschap” was de geest van de Inspectie voor de Gezondheidszorg nadrukkelijk aanwezig. In de workshop stond de vraag centraal hoe je medewerkers en cliënten eigenaarschap kunt laten ervaren. De kern: het is belangrijker dat de cliënt ook in zijn laatste fase levensgeluk en zingeving ervaart dan dat de temperatuur in de koelkast conform de regels wordt gemeten.

‘Je moet gewoon zorgen dat aan die regels voldaan wordt’, stelde een van de bestuurders die aan de discussie deelnam, ‘zodat je tijd hebt voor die liefdevolle zorg waarom het gaat. ‘Dus zorg gewoon voor een temperatuurmeter in die koelkast, dan kan iedereen die hem opentrekt zien dat het daarbinnen niet warmer is dan de voorgeschreven zeven graden.’

De voorgeschreven koelkasttemperstuur is vijf graden.

Gerard Baas 3 juli 201716:02

Gerard Baas 3 juli 201715:59

In gesprek over casuistiek rondom seks en intimiteit in het verpleeghuis. Thema’s o.a. privacy, seksuele intimidatie. Wat zijn dilemma’s, waar schuurt het en hoe ga je daarmee om?

Gerard Baas 3 juli 201715:55

Karin Manders 3 juli 201715:50

Radicaal vernieuwen ook bij Waardigheid en trots-congresdagen verpleeghuiszorg

Gerard Baas 3 juli 201715:46

Hester Moerman 3 juli 201715:15

Gerard Baas 3 juli 201714:46

Hester Moerman 3 juli 201714:45

Sjouwen en hollen, perfectionisme en klagen tijdens de koffiepauze. Bekend gedrag van medewerkers? Het kan ook anders, zegt Jean-Luc Spaninks, senior verpleegkundige bij De Wever. Zet nu eens niet de bewoner maar de medewerker centraal! Leer ze anders denken, zodat ze anders gaan voelen en handelen. Uiteindelijk hebben ook de bewoners daar profijt van: de tevredenheid en kwaliteit van leven nemen toe. Jean-Luc en zijn leidinggevende Peter Westerhof schreven er een boekje over ‘Van Hard werken naar Bewust werken’.

Hester Moerman 3 juli 201714:36

Als de plenaire openingssessie van het Waardigheid en trots congres één ding duidelijk maakte, dan is het wel de trots van mensen die in de verpleeghuiszorg werken. Het programma biedt hen extra ruimte om die trots te voelen, en om eigenaarschap te ervaren. Dit is het juiste uitgangspunt voor verdere kwaliteitsverbetering.
Erik Gerritsen, secretaris-generaal bij het ministerie van VWS: ‘Maak jezelf niet kleiner dan nodig is. Werkbezoeken hebben mij laten zien hoe trots je mag zijn als je in het verpleeghuis werkt.’ Lees het hele verslag van de plenaire opening op 3 juli.

Karin Manders 3 juli 201714:35
Doe mee met de poll! Wat vind jij?

Poll Waardigheid en trots-congresdagen

Hester Moerman 3 juli 201714:33

Hester Moerman 3 juli 201713:55

Setare

Buiten schijnt de zon, maar de workshops zijn afgeladen vol. De behoefte onder professionals in de verpleeghuizen om
te leren van elkaar is duidelijk groot. En er is gelegenheid genoeg voor tijdens de twee dagen van het Waardigheid en trots congres, want de bezoekers kunnen uit zo’n tweehonderd workshops kiezen. Niemand gaat er stiekem vroeger vandoor om van een halve vrije middag te genieten.

Voor Setare betekent dit dat ze uren achtereen niemand ziet. Setare is het meisje dat de hele dag bij de garderobe zit.
Vanochtend had ze het even druk, toen al die congresbezoekers binnen kwamen. Maar waarschijnlijk is er tot aan het einde van de middag niemand die haar opmerkt. Niet dat ze zich verveelt hoor, want ze gebruikt haar stille uren om te leren voor het tentamen dat ze later deze week heeft. Ze studeert kunst en economie aan de Hogeschool van Utrecht.

Wie in het langslopen “Dag Setare” zegt, wordt beloond met een glimlach die er mag zijn.

Hester Moerman 3 juli 201713:39

Wat zijn drijfveren van vrijwilligers en hoe kun je daar aan tegemoet komen als zorgorganisatie? Belangrijk is het om vrijwilligers welkom te laten zijn, hen te betrekken en ruimte te bieden aan hun initiatieven. Een mooi middel van Ruitersbos is de Talentenkaart. Hiermee inventariseert Ruitersbos wat vrijwilligers kunnen én willen!

Hester Moerman 3 juli 201713:28

Benieuwd hoe het er aan toe gaat achter de schermen tijdens het congres? Volg ons op Instagram en kom erachter!

Hester Moerman 3 juli 201713:17

Bij Woonzorg Flevoland kwamen stagiaires altijd binnen met een aftekenlijstje van handelingen. Natuurlijk belangrijk, maar de organisatie merkte tegelijkertijd dat het minstens zo belangrijk is om stagiaires contact te laten maken tussen cliënten en zorgmedewerkers. belevingsgerichtezorg

Hester Moerman 3 juli 201713:12

Hester Moerman 3 juli 201713:08

Enthousiaste deelnemers bij de workshop ‘Flexibel en continu meten geeft direct resultaat op kwaliteit van leven van cliënten’ van Innovum. Beleidsadviseur José van de Wijgert: ‘Met het PPP-meetinstrument kunnen we meten wat, wanneer en waar we willen. Flexibel en eenvoudig.’ Lees het verslag van de workshop over een paar dagen op website.

Hester Moerman 3 juli 201713:01

Karin Manders 3 juli 201712:59

Hoe organiseer je zeggenschap bij medewerkers in de organisatie? King Arthur Groep organiseert daarvoor de Ronde Tafel met hun eigen methodiek. ‘Mooiste is dat iedere medewerker aan het woord komt en iedereen naar elkaar luistert. Je gaat uit van elkaars kracht en samen weet je heel veel. Je merkt dan pas hoeveel kennis je in huis hebt. Zo passen wij het beleid aan en vernieuwen wij door middel van een hele korte cyclus.’ Lees meer over King Arthur https://www.waardigheidentrots.nl/deelnemers/king-arthur-groep/

Hester Moerman 3 juli 201712:56

Ronde 2 gaat bijna beginnen met mooie workshops! Bijvoorbeeld ‘Ken je cliënt’: methoden en instrumenten om de cliënt beter te leren kennen.Kent u uw cliënten goed? Zou u ze beter willen leren kennen? En als u veel van iemand weet, kent u hem dan? Hoe maakt u echt contact? Wat wilt u weten en waarom en hoe komt u er achter? Misschien nog belangrijker: wat doet u met die informatie? Veel organisaties maken een eigen methode of instrument, die ze als handvat gebruiken om de cliënt beter te leren kennen, zodat de zorg optimaal kan worden afgestemd op hun verlangens, behoeften, wensen en mogelijkheden’.

Gerard Baas 3 juli 201712:46

Gerard Baas 3 juli 201712:41

Soms is een idee zo simpel en zo effectief dat je zou je willen dat je het zelf had bedacht:


Een filmpje draaien van een zeepreclame uit de jaren 60 van de vorige eeuw in een heuse bioscoop binnen de muren van de organisatie, de gangen daar volgehangen met attributen van vroeger en daarbij een hapje eten presenteren dat doet denken aan die tijd of een advocaatje nadien: dat is Sevagrams Gang van de tijd.

Het effect? Mensen met dementie die bijna niet meer spraken, vinden weer gespreksstof. Met elkaar, met hun zoon of dochter. Maar ook: gaan weer zingen als ze een herkenbaar melodietje horen en worden rustig als ze voordien veel loopdrang hadden.

Gerard Baas 3 juli 201712:39

Gerard Baas 3 juli 201712:38

Er is veel te doen in de Eventhall, bijvoorbeeld bij Vivantes die in de weer zijn met Virtual Reality in de ouderenzorg!

Gerard Baas 3 juli 201712:33

Gerard Baas 3 juli 201712:28

Anja Jonkers, hoofd-inspecteur IGZ vertelde in haar sessie dat de Inspectie in het verleden erg gericht was op veiligheid, richtlijnen enprotocollen en ‘meten is weten’. Nu zetten ze stappen in andere vorm vantoezicht waarbij persoonsgerichte zorg erg belangrijk is. Hoewel zwaartepuntblijft om te beoordelen of zorg veilig en effectief is. Grootste verschil ten

opzichte van vroeger is dat de Inspectie de context van een organisatie meeweegt. Recent heeft programma Zorgnu.nl de inspectie gevolgd bij een bezoek.

Meer info

Gerard Baas 3 juli 201712:25

Erik Gerritsen: ‘Het mooie van dit programma is dat het voor 99% wordt ingevuld door het veld zelf!’

Hester Moerman 3 juli 201712:19

Behind the scenes: Lennard Booij interviewt Nienke van Nieuwenhuizen van Verenso. Filmpje is binnenkort online te bekijken.

Vera Hendrikse 3 juli 201712:19

Vera Hendrikse 3 juli 201712:18

Pauze

Het is pauze. Praat even bij met je collega’s. Loop rustig over de beursvloer en maak bij de ingang van de eventhall een selfie! Stap in het hart en laat zien dat je meedoet aan het programma Waardigheid en trots! Om 13.00 uur start workshopronde 2.

Hester Moerman 3 juli 201712:02

Congresdag Waardigheid en Trots #verpleeghuiszorg #waardigheidentrots #kennisdelen

A post shared by Alinde Westerbaan-de Jong (@alinde_wes) on

Vera Hendrikse 3 juli 201711:59

Première documentaire serie Experiment Persoonsvolgende bekostiging
Tijdens deze workshopronde presenteert Jan Verschuren, themacoördinator Persoonsvolgende bekostiging in de keten, voor het eerst de documentaireserie over het Experiment persoonsvolgende bekostiging in de keten. Bekijk de video-serie met de verhalen van: Jan Verschuren (Waardigheid en trots), Irene Vriens (De Koperhorst), Han Schellekens (Dagelijks Leven), Frans Broekhuizen (Nusantara) en Ziska van Aggelen (Zilveren Kruis) via de afspeellijst op ons youtube-kanaal.

Hester Moerman 3 juli 201711:56

Mike Spits en Marion Schmitz (Sevagram) presenteren de resultaten van het project ‘De Gang van de Tijd’

Gerard Baas 3 juli 201711:37

Gerard Baas 3 juli 201711:32

Podcasts

Op de sofa bij dr. Freund vertellen zorgprofessionals hun mooiste verhalen over de zorg. Verhalen waar zij er meer van willen hebben en wat zij nodig hebben om dat te kunnen doen. Live vanaf het congres van Waardigheid & Trots op 3 juli.
Volg de podcasts op het Soundcloud-profiel van Waardigheid en trots

Hester Moerman 3 juli 201711:30

Eva van Zelm (Topaz) wordt geïnterviewd over het project Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg in de Grand Hall. Lees waarom zij ons congres bezoekt.Van Zelm: ‘Meer dan 20 workshops lijken mij interessant. Keuzestress dus! Gelukkig ga ik met meerdere collega’s naar het congres, we kunnen het dus onderling verdelen.’

Hester Moerman 3 juli 201711:22

Erik Gerritsen bij de Selfiewall! Kom je ook op de foto?

#selfiecorner #verpleeghuiszorg de foto achter de foto

A post shared by Waardigheid en trots (@waardigheid_en_trots) on

Vera Hendrikse 3 juli 201711:19

Hester Moerman 3 juli 201711:15

Workshopronde 1 is van start met sessies van van o.a. V&VN, Pieter van Foreest, Bartiméus, Vilans en King Arthur Groep. Bekijk het hele programma van workshopronde 1

Hester Moerman 3 juli 201711:05

Kom ontspannen in de filmhoek in de lobby met o.a. films van Evean, Zinzia Zorggroep,HuidHonger en Zorggroep Reinalda. Bekijk het hele filmprogramma: https://www.waardigheidentrots.nl/congresdagen2017/event-hall-lobby/

Vera Hendrikse 3 juli 201711:03

Persoonlijke connectie met de zorg

Een mooi moment tijdens de plenaire sessie. Samira Hab-Rih, verpleegkundige bij Volckaert, had net verteld dat ze het van huis uit gewend was om uit te gaan van eigen regie van de cliënt omdat ze zelf een broer heeft die zorgafhankelijk is. Erik Gerritsen, directeur-generaal van het ministerie van VWS onderbrak de discussie die hij op het podium leidde over eigen regie en vroeg: ‘Willen alle mensen in de zaal die zorgprofessional zijn even gaan staan?’. Mooi om te zien was dat veruit de meeste mensen in de zaal opstonden, de meeste deelnemers aan het congres zijn dus mensen van de werkvloer. Maar nog mooier werd het toen Gerritsen vervolgens vroeg of alleen de mensen wilden blijven staan die net als Samira een persoonlijke connectie met de zorg hebben en of de rest weer wilde gaan zitten.

Bijna iedereen bleef staan.

Hester Moerman 3 juli 201710:54

Karin Manders 3 juli 201710:48

Gerard Baas 3 juli 201710:43

Karin Manders 3 juli 201710:37

Gerard Baas 3 juli 201710:33

Fotoalbum op Facebook
Benieuwd naar de foto’s van vandaag? Wij vullen ons fotoalbum op Facebook (klik hier) constant aan met nieuwe foto’s!

Karin Manders 3 juli 201710:32

Karin Manders 3 juli 201710:31

Karin Manders 3 juli 201710:28

Gerard Baas 3 juli 201710:26

Karin Manders 3 juli 201710:26
Wat neemt u mee vandaag?

Poll Waardigheid en trots-congresdagen

Karin Manders 3 juli 201710:15

Gerard Baas 3 juli 201710:10

TriviumMeulenbeltZorg: ‘Gewoon intiem – ook in het verpleeghuis’

“We vragen aan een nieuwe bewoner of hij kaas of worst op brood wil. En of hij gewend is naar de kerk te gaan. Maar niet of hij gewoontes heeft die vragen dat wij zijn privacy duidelijk respecteren. Misschien wil hij niet gestoord worden als zijn vrouw op bezoek is. Dan kunnen we daar toch rekening mee houden.”
Lees het interview met Karla Pullen en Marielle Vlasblom over het project ‘Intimiteit en Seksualiteit bij TriviumMeulenbeltZorg in Twente.

Karin Manders 3 juli 201710:09

Karin Manders 3 juli 201710:06

Karin Manders 3 juli 201710:00

Karin Manders 3 juli 201709:58

Karin Manders 3 juli 201709:55

Karin Manders 3 juli 201709:51

Gerard Baas 3 juli 201709:48

Gerard Baas 3 juli 201709:42

Karin Manders 3 juli 201709:41

Veel enthousiaste deelnemers stromen binnen voor het plenaire deel van dag 1.
Gerard Baas 3 juli 201709:34

Gerard Baas 3 juli 201709:30

Meer dan 2.000

Seinstoringen bij de NS tussen Rotterdam en Utrecht en Den Haag en Utrecht, een kapotgetrokken bovenleiding van de tram tussen Utrecht en Nieuwegein. Maar het lijkt niemand te deren. De congreszaal van het Nieuwegeins Business Center is bomvol. Aanvankelijk kwam het aantal inschrijvingen voor het Waardigheid en trots-congres van 3 en 4 juli wat aarzelend op gang. Maar dat is helemaal goed gekomen: meer dan tweeduizend mensen schreven zich in. En die wisten ondanks alle problemen met het openbaar vervoer de weg naar de congreslocatie uitstekend te vinden.
In de persruimte vindt nog snel even wat laatste overleg plaats voordat Erik Gerritsen van VWS het congres officieel opent. Journalisten en fotografen zitten klaar om zoveel mogelijk van wat hier in twee dagen gebeurt in tekst en beeld te vangen.
Gerard Baas 3 juli 201709:20

Het begint al aardig druk te worden in de Eventhall. Over een klein kwartier starten we officieel met een plenaire opening met Erik Gerritsen van VWS!

Hester Moerman 3 juli 201709:05

Gerard Baas 3 juli 201708:58

Pff, dat paste maar net… maar de Skillslab van Sevagram staat klaar in de Eventhall!

Gerard Baas 3 juli 201708:49
Pff, dat paste maar net gisteren tijdens de opbouw. Bezoek vandaag het Skillslab van @Sevagram in de Eventhall.
Hester Moerman 3 juli 201708:19

Hester Moerman 3 juli 201708:17

Goedemorgen! De ‘Waardigheid en trots-congresdagen’ gaan beginnen! Volg vandaag deze liveblog en blijf op de hoogte van alles wat er gebeurt op de eerste congresdag. Tweet, Facebook en Instagram ondertussen met ons mee en vermeld de hashtag verpleeghuiszorg.


Geplaatst op: 3 juli 2017
Laatst gewijzigd op: 5 juli 2017