Beeldverhaal: Levende kerststal zorgt voor een gezonde reuring bij Pennemes

Geplaatst op: 15 december 2015
Laatst gewijzigd op: 4 oktober 2016

Alweer voor het derde jaar op rij is directeur Leo Groenendaal dit weekend vanuit de Achterhoek met een aanhanger vol dieren naar Pennemes gereden. Gedurende twee weken, rond de Kerstdagen, hebben zes boerderijdieren tijdelijk een ander onderkomen. Middenin het complex van Pennemes, in de grote binnentuin, bewonen zij een kerststal naast het restaurant.

Kerststal van Pennemes met clienten

De kerststal moet op maandagmorgen 14 december nog even worden afgebouwd. Het houten staketsel krijgt een dak van riet. ’s Avonds kunnen de dieren er schuilen en staat het voer op hen te wachten. Overdag kuieren ze een beetje in de rondte onder de belangstelling van de bewoners; aaien mag, nee, wordt zelfs aangemoedigd.

Kerststal van Pennemes in aanbouw

Pennemes heeft geleerd van de twee eerdere jaren. Zo hadden ze het eerste jaar een soort stal van balen hooi gebouwd. Toen Leo Groenendaal en stafmedewerker innovatie Rutger de Graaf tevreden met zichzelf en de geïmproviseerde hooien stal wegliepen, schrokken zij op van een mekkerende geit. Het dier was bovenop de balen stro gesprongen in plaats van erachter gebleven en leek hen vierkant uit te lachen over zoveel naïviteit. Hadden ze nou maar aan de drie biggetjes gedacht.

Client van Pennemes met geitje

Vol met verhalen over vorig jaar zitten de bewoners; degenen die het zich herinneren. Over de bok die over de heg sprong en klusjesman meneer Van Os er achteraan, dwars over de openbare weg. Hij was best kwaad geweest op het bokkige dier. Meneer van Os blijkt volledig in zijn element. Niet voor niets is hij als vrijwilliger bij Pennemes genomineerd voor de ‘vrijwilliger van het jaar’ door de gemeente Zaanstad.

Pennemes kerststal meneer van Os met bewoners

Nu vandaag de kerststal nog moet worden ingericht, zijn enkele bewoners er al als de kippen bij; de dieren moeten uit het binnenverblijf naar buiten worden geleid. Met een bak vol droogvoer en een emmertje worteltjes moet dat wel lukken. Ondanks zieke collega’s regelt verzorgende Mathanje dat de bewoners mee naar buiten kunnen. De rollators gaan aan de kant. Onder hen meneer Ero en mevrouw Gulion; genieten doen ze.

Kerststal Pennemes met dieren en vrijwilliger Van Os

Moeder ezel heeft dit jaar haar kind bij zich. Eenmaal buiten het binnenverblijf, verzet moeder ezel geen poot totdat kindlief het binnenverblijf eveneens heeft verlaten. Ook de twee geiten blijken moeder en kind te zijn. Geroutineerd duwt meneer Van Os als laatste de twee schapen naar buiten. Vanuit de kantine groeit de belangstelling. De bewoners en enkele vrijwilligers kijken vergenoegd naar buiten.

Pennemes kerststal twee ezels

Het idee achter de kerststal is even simpel als doeltreffend: bewoners in aanraking laten komen met de natuur. Want dat zij er zelf niet zo snel meer op uit zullen trekken om naar de natuur toe te gaan, wil niet zeggen dat de natuur niet naar hen toe kan komen, zo is de gedachte van Groenendaal.

Client van Pennemes met ezel

In het kader van ‘Waardigheid en trots’ heeft de organisatie zeven projecten ingediend die allemaal in meer of mindere mate de natuur binnen de muren van de organisatie halen. In een eerder interview zei Groenendaal daarover al: “We zijn te ver van de natuur verwijderd geraakt. Bij ons ‘gezond voelen’ denken we meestal aan de afwezigheid van somatisch lijden, maar gezondheid is veel complexer dan dat. Het heeft wat mij betreft vooral met welzijn te maken en daarin kan de natuur een grote rol spelen.”

Kerststal van Pennemes met clienten en dieren

Hoewel alle groene interventies van de organisatie stuk voor stuk met wetenschappelijk onderzoek zullen worden onderzocht op meerwaarde, bewijst de levende kerststal vandaag dat ook de factor fun mag meespelen, zelfs belangrijk is. Want oh, wat is dit leuk. En als het een ding bewijst: met een beetje inventiviteit in het leven, kom je een heel eind.

Tekst door Ellen Kleverlaan

Meer weten