Leven Lang Leven: doe mee!

Geplaatst op: 4 februari 2021
Laatst gewijzigd op: 10 februari 2021

De coronacrisis laat zien dat de zorg kwetsbaar is. Zorgprofessionals leveren bijzondere prestaties, werken extra uren en vervangen collega’s. Niet alleen de zorg is kwetsbaar, maar ook de zorgbehoevenden. Zoals ouderen in een verpleeghuis. Daarom is de beweging een Leven Lang Leven op zoek naar vernieuwers binnen de zorg, om de zorg meer body te geven. Ben jij een zorgpionier met een goed idee? Of is dit iets voor jouw zorgorganisatie? Deel jouw idee tot en met 10 maart 2021 en misschien breng jij jouw idee wel tot wasdom!

Leven lang leven: anders denken én doen

Mede door de vergrijzing is de verpleegzorg voor verschillende uitdagingen komen te staan. Naast de personeelstekorten en de hoge werkdruk, kampt het verpleeghuis ook met negatieve beeldvorming. Oud worden in een verpleeghuis is voor veel mensen een somber vooruitzicht, zo blijkt uit onderzoek. Hoe veranderen we dat in een optimistisch toekomstbeeld, en wat is er nodig?

Oud worden. We lijken er niet veel over na te denken. Gek eigenlijk, want we worden steeds ouder en het aantal ouderen neemt toe. In 2060 zullen 4,8 miljoen mensen in Nederland 65+ zijn. Hierdoor neemt de druk op de samenleving en de verpleegzorg toe, en dat vraagt om slimme, hoopvolle oplossingen.

Het leven houdt niet op als je ouder wordt. En nadenken over je oude dag doe je beter nu al. Denk aan ideeën en plannen die misschien radicaal anders zijn dan hoe het nu in de zorg is georganiseerd. Stel je voor hoe je zelf graag oud wil worden als je zorg en ondersteuning nodig hebt en wat er dan belangrijk voor je is. Hoe ziet jouw leven er dan uit? Wat heb je nodig?

Thema’s  voor Leven Lang Leven

Wat is jouw idee over oud worden of de ouderenzorg? Dit zijn de thema’s waarvoor de campagne Leven Lang Leven naar oplossingen zoekt:

  • Een autonoom leven: hoe kunnen we de regie over ons eigen leven houden?
  • Een sociaal leven: hoe kunnen we ons sociale leven in stand houden?
  • Een betekenisvol leven: hoe kunnen we van betekenis blijven?
  • Een dynamisch leven: hoe blijven we een vitaal en veerkrachtig leven leiden?
  • Een leerzaam leven: hoe kunnen we ons blijven ontwikkelen?
  • Een zorgzaam leven: hoe kunnen we elkaar helpen in het geven en ontvangen van zorg?

Stuur je idee in!

Ben jij betrokken bij de zorg en heb je een goed idee over oud worden en ouderenzorg? Dan maak je kans om dit daadwerkelijk te realiseren. Onder de inzendingen worden de meest kansrijke ideeën uitgekozen voor het Leven Lang Leven-pioniersprogramma, waarin deelnemers met professionele begeleiding en een budget hun idee concreet kunnen uitwerken en realiseren. Dus hoe zie jij ouder worden graag voor je? Wat kun je zelf doen en wat samen? Stuur je idee in via de website. Dit kan tot 30 april aanstaande.

Leven Lang Leven is een initiatief van Kennisland en Vandejong Creative Agency, en wordt gesubsidieerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Bron: Leven Lang Leven

Meer weten