Fijn oud worden, maar hoe?

Geplaatst op: 18 februari 2020
Laatst gewijzigd op: 18 februari 2020

Nederland vergrijst in rap tempo. Mensen willen het liefst zolang mogelijk thuis blijven wonen en het laatste deel van hun leven zo betekenisvol mogelijk doorbrengen. In goede gezondheid en met de regie in eigen hand. Of dat nu thuis is, in het verpleeghuis of een compleet andere (woon-)vorm. Maar hoe krijgen we dit voor elkaar? De campagne ‘Leven Lang Leven’ is daarom op zoek naar innovatieve ideeën voor als we oud zijn en zorg nodig hebben. Denk je mee?

Anders denken én doen

Mede door de vergrijzing is de verpleegzorg voor verschillende uitdagingen komen te staan. Naast de personeelstekorten en de hoge werkdruk, kampt het verpleeghuis ook met negatieve beeldvorming. Oud worden in een verpleeghuis is voor veel mensen een somber vooruitzicht, zo blijkt uit onderzoek. Hoe veranderen we dat in een optimistisch toekomstbeeld, en wat is er nodig?

Oud worden. We lijken er niet veel over na te denken. Gek eigenlijk, want we worden steeds ouder en het aantal ouderen neemt toe. In 2060 zullen 4,8 miljoen mensen in Nederland 65+ zijn. Hierdoor neemt de druk op de samenleving en de verpleegzorg toe, en dat vraagt om slimme, hoopvolle oplossingen.

Het leven houdt niet op als je ouder wordt. En nadenken over je oude dag doe je beter nu al. Denk aan ideeën en plannen die misschien radicaal anders zijn dan hoe het nu in de zorg is georganiseerd. Stel je voor hoe je zelf graag oud wil worden als je zorg en ondersteuning nodig hebt en wat er dan belangrijk voor je is. Hoe ziet jouw leven er dan uit? Wat heb je nodig?

Thema’s  voor Leven Lang Leven

Wat is jouw idee over oud worden of de ouderenzorg? Dit zijn de thema’s waarvoor de campagne Leven Lang Leven naar oplossingen zoekt:

  • Een autonoom leven: hoe kunnen we de regie over ons eigen leven houden?
  • Een sociaal leven: hoe kunnen we ons sociale leven in stand houden?
  • Een betekenisvol leven: hoe kunnen we van betekenis blijven?
  • Een dynamisch leven: hoe blijven we een vitaal en veerkrachtig leven leiden?
  • Een leerzaam leven: hoe kunnen we ons blijven ontwikkelen?
  • Een zorgzaam leven: hoe kunnen we elkaar helpen in het geven en ontvangen van zorg?

Stuur je idee in!

Elke Nederlander met een goed idee over oud worden en ouderenzorg maakt kans om dit daadwerkelijk te realiseren. Onder de inzendingen worden de meest kansrijke ideeën uitgekozen voor het Leven Lang Leven-pioniersprogramma, waarin deelnemers met professionele begeleiding en een budget hun idee concreet kunnen uitwerken en realiseren. Dus hoe zie jij ouder worden graag voor je? Wat kun je zelf doen en wat samen? Stuur je idee in via de website. Dit kan tot 20 maart aanstaande.

Leven Lang Leven is een initiatief van Kennisland en Vandejong Creative Agency, en wordt gesubsidieerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Bron: Leven Lang Leven

Meer weten

Wil je alles weten over de campagne, het laatste nieuws bekijken en je aanmelden? Bekijk dan de website ‘Leven Lang Leven’