Dit voorjaar van start: Lerend Netwerk Diëtetiek en Facilitair

Geplaatst op: 24 januari 2022
Laatst gewijzigd op: 28 januari 2022

Eten en drinken is voor alle cliënten in de verpleeghuiszorg een belangrijk aandachtspunt. Denk bijvoorbeeld aan het voorkomen van onder- of overgewicht en ondervoeding. Maar ook aan het genieten van eten en drinken of de sfeer tijdens maaltijden. In het voorjaar gaat Eten+Welzijn van start met een Lerend Netwerk Diëtetiek en Facilitair voor de verpleeghuiszorg.

Stichting Eten+Welzijn is een netwerkorganisatie die zorginstellingen ondersteunt rondom Eten en Welzijn. Eten+Welzijn voert de lerende netwerken uit met diverse specialisten en kennisorganisaties. In de lerende netwerken van Eten+Welzijn doe je kennis op die je direct in de praktijk brengt. Vijf keer per jaar behandelen de deelnemers een thema, samen met experts. Denk aan gezonde en duurzame maaltijden, veiligheid of kosten en opbrengsten.

Gezamenlijke visie op eten en drinken

Mieke van Hamersveld is vanuit Vilans als expert persoonsgerichte- en medische voeding betrokken bij het Lerend Netwerk Diëtetiek en Facilitair. Mieke: ‘Op het thema eten en drinken valt in het verpleeghuis vaak nog veel winst te behalen. Voor de organisatie zelf, maar vooral voor de bewoner. Om samen te verbeteren is naar elkaar luisteren en samen optrekken essentieel. De focus binnen de verpleeghuiszorg verschuift van ‘medisch’ naar ‘welzijn’. Maar dit vertalen naar een gezamenlijke visie en aanpak met betrekking tot eten en drinken is daarbij soms lastig. Ik word enthousiast van dit lerend netwerk omdat het zich richt op verbinding. In een veilige omgeving elkaar inspireren en ondersteunen: daar moet wel wat moois uitkomen!’

Aanpak lerende netwerken

In het lerende netwerk ga je:

  • Aan de slag met het verbeteren van de organisatie en de kwaliteit van het eten en drinken
  • Werken aan minder verspilling en andere duurzaamheidsfactoren
  • Werken aan de juiste inzetbaarheid van medische voeding
  • Beter samenwerken met je collega’s
  • In gesprek met collega’s in andere zorgorganisaties
  • Inspiratie opdoen binnen de sector
  • Jouw kennis en ervaring delen om anderen verder te helpen
  • Jezelf ontwikkelen

Lerend Netwerk Diëtetiek en Facilitair

Het Lerend Netwerk Diëtetiek en Facilitair is gericht op diëtisten, samen met een collega uit het voedingsteam/team eten en drinken; verpleegkundigen, artsen, facilitair managers, chefs en teamleiders. Deelname aan de Lerende Netwerken kost € 990,- per jaar per zorgorganisatie.

Bekijk meer informatie over het Lerend Netwerk Diëtetiek en Facilitair op de website van Eten+Welzijn en meld je aan.

Meer weten