Lerend netwerk: hoe besmettelijk is samenwerken?

Geplaatst op: 14 november 2019
Laatst gewijzigd op: 18 november 2019

Elke zorgorganisatie is vanuit het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg verplicht om een lerend netwerk te vormen met collega-zorgorganisaties. Het Laar maakt samen met zorgorganisaties Amaliazorg, Zorggroep Elde Maasduinen, zorgcentrum St. Franciscus, ’t Heem en Maria-oord deel uit van zo’n  lerend netwerk. Op donderdag 24 oktober 2019 organiseerde het netwerk een symposium dat in het teken stond van werkgeluk. 

Elkaar inspireren, van elkaar leren en met elkaar delen. Dat was het doel van het symposium van het lerend netwerk in de Cammeleur in Dongen. Onder de 100 aanwezigen waren o.a. verzorgenden, welzijnsmedewerkers, OR-leden, leden van de cliëntenraden, beleidsmedewerkers en bestuurders.

Beroepstrots

Eveline Bouwman van Factor G trapte het symposium af. Zij helpt werknemers om de + achter de – te vinden, want achter negatief gedrag schuilt een positief verlangen. Factor G heeft het ABCDE-model ontwikkeld dat bestaat uit vijf factoren (Autonomie, Binding, Competentie, Doelen en Eigenschappen) die werkgeluk positief beïnvloeden. In het afgelopen jaar liep Eveline veel mee in de zorgsector om te ontdekken waar het werkgeluk in deze sector zich in uit. Ze zag er een enorme beroepstrots. Dit toont aan dat het bij de zorgmedewerkers wel goed zit met de D van Doelen waartoe zingeving hoort.

Eveline liet aan de hand van inspirerende praktijkvoorbeelden zien hoe we werkgeluk verder kunnen bevorderen. Haar collega Elze Versteeve zorgde voor verdieping door het model verder uit te leggen. Zij liet zien dat emoties besmettelijk zijn. Een continu klagende collega kost energie, een glimlach roept een glimlach op.

Kleurherkenning bij dementie

Tijdens de workshops was er volop ruimte voor verdieping, nieuwe inzichten en uitwisseling. Omdat inzicht in de bewoner ook leidt tot meer werkgeluk liet vloerspecialist Tarkett ons met een Virtual Reality (VR)-bril zien hoe mensen met dementie bepaalde kleuren ervaren, want mensen met dementie kunnen mogelijk minder diepte of minder kleurtinten waarnemen. Het is belangrijk om hier bij de inrichting van een woonzorgcentrum of bij de keuze van materialen rekening mee te houden. Dit was heel interessant om te ervaren.

Ook de simulatieworkshop van Into D’mentia was zeer boeiend. Deze liet de aanwezigen, door een VR-bril op te zetten, in de huid kruipen van iemand met dementie. Zo konden zij ervaren waar mensen met dementie in dagelijkse situaties tegenaan lopen en hoe de omgeving op ze reageert.

Lerend-netwerk-VR-HR

Er was ook aandacht voor positieve gezondheid. Dit concept van Machteld Huber onderscheidt zes dimensies om het gezondheidswelzijn te meten. Bij het concept hoort een spinnenweb. Door scores te geven aan de dimensies ontstaat een gesprek. Hierbij gaat het niet om de scores, maar om het verhaal erachter. Dit is een mooie manier om erachter te komen wat collega’s, bewoners, mantelzorgers en vrijwilligers belangrijk vinden. Alle aanwezigen gingen hiermee zelf aan de slag.

Smaakt naar meer

Tijdens de dag was er volop tijd en ruimte om contacten te leggen met elkaar, elkaar te leren kennen, ervaringen, kennis en contactgegevens werden uitgewisseld. Ieders nieuwsgierigheid werd tijdens de dag geprikkeld en nieuwe inzichten werden opgedaan. De werkgelukexperts leerden ons dat emoties besmettelijk zijn. Op het symposium hebben we ook gemerkt dat samenwerken besmettelijk is, want dit symposium smaakt naar meer hoorden we terug van de aanwezigen.

Ondersteuning aan lerende netwerken

Waardigheid en trots biedt ook ondersteuning aan lerende netwerken. Wil je een lerend netwerk opzetten of ondersteuning bij al een bestaand lerend netwerk? Neem dan contact op met onze netwerkmanagers: Marieke Stork m.stork@vilans.nl of Diana Kole d.kole@vilans.nl 

Bron: Het Laar

Meer weten