Koploper groene zorginnovaties Pennemes opent zonnecentrale

Geplaatst op: 14 maart 2016
Laatst gewijzigd op: 21 februari 2020

Pennemes werd in januari winnaar van de Duurzaamheidsprijs Zaanstad met het groenprogramma van de zorginstelling. Een maand later zet de Waardigheid en trots-aanbieder een volgende stap en opende op 18 februari 2016 een eigen ‘zonnecentrale’ met 500 zonnepanelen.

Groen karakter

Pennemes participeert in Waardigheid en trots met 7 projecten – elk met een uitgesproken ‘groen’ karakter. De Zaanse zorgorganisatie werkt samen met buurttuinen, natuurorganisaties en bewoners en kinderen uit de buurt bij de projecten. Bij de uitreiking van de Duurzaamheidsprijs zei Leo Groenendaal, bestuurder van Pennemes. “Als zorgorganisatie midden in de buurt en samenleving, vinden wij het tot onze verantwoordelijkheid behoren ons actief in te zetten voor een gezonde leefomgeving.”

Koploper

Naast de zonnepanelen beschikt Pennemes ook over een pop-up natuurmuseum, verschillende vogelprojecten, staan er bijenkasten op het dak en is er een prachtige beleeftuin voor bewoners en omwonenden. Het Ministerie van VWS heeft Pennemes aangewezen als koploper en broedplaats van groene innovatieve oplossingen in de zorg.

Opbrengst

De zonnecentrale is mogelijk gemaakt met subsidie van de gemeente Zaanstad en de Provincie Noord-Holland. De 500 zonnepanelen leveren genoeg energie om 38 huishoudens een heel jaar lang van elektriciteit te voorzien.

Meer weten