Valentijnsdag: KnUS in de BUS met Teun Toebes

Valentijnsdag, de dag van de liefde. De 19-jarige Teun Toebes (@teunentoebespraat) zet in zijn serie KnUS in de BUS verliefde oudere stellen in het zonnetje. Hij bezoekt met een Volkswagenbus de stellen om te praten over de liefde voor elkaar.  De eerste aflevering gaat over Kees (†) en Joke (79). Teun schreef hier een korte blog over.

Warmte

‘Joke bracht bij ieder bezoek aan haar man een enorme lading positiviteit en warmte mee zich mee. Direct bij binnenkomst veranderde de dynamiek in de groep. In het bijzonder de uitstraling van Kees. Niets gek na een groot aantal jaren samen en zeven jaar intensieve verzorging.

Beleving

Tijdens de opname van KnUS in de BUS verandert de houding van Kees snel. Zijn beleving werd geactiveerd. De welbekende leegte in de ogen verandert bij binnenkomst van Joke. Liefdevolle aandacht en inspelen op de beleving van Kees lieten zijn ogen sprankelen. Kees maakt oogcontact, reageert op vragen en herkent de Volkswagenbus, zijn favoriete automerk.

Een aantal maanden geleden is Kees in het bijzijn van zijn lieve vrouw Joke overleden. Twee dagen hiervoor liet ik de eerste versie van de video zien. De laptop stond op het bed en Joke hield de hand van Kees vast. Toen Kees de stem van Joke in de video hoorde opende hij kort zijn ogen waarna hij deze weer sloot. De tranen vloeide en tegelijkertijd werd er zacht gelachen om zijn typerende uitspraken. We sloten af met een stevige knuffel.

Volg Teun

Website: www.s-teun.nl 
YouTube: STEUN en toeverlaat
Instagram: @teuntoebes
Facebook: @teunentoebespraat

Valentijn

Nog altijd heb ik contact met Joke. Ik ging bij haar ‘op de koffie’ en Joke vertelde over Valentijn. ‘Ook toen Kees dementie had vierde wij toch Valentijn. Ik kookte mosselen, want dat vond Kees geweldig. Als hij genoot, genoot ik ook. We hebben nog altijd Valentijnsdag gevierd. Het gemis van mijn liefje is heel zwaar, maar ik word omringt door lieve mensen. Dit jaar laat ik Valentijnsdag stilletjes voorbijgaan en denk ik aan Kees. Op 15 februari ga ik samen met mijn dochter naar het theater in Enschede.’

Tot slot vroeg ik Joke naar de zin die het verliefde koppel altijd tegen elkaar zegt, Joke antwoordde direct met ‘Awie m’n knutje’, ook wel ‘wat ben je toch een lekkerding’.’

Door: Teun Toebes

Oproep!
Teun is nog opzoek naar bijzondere liefdevolle stellen voor zijn serie. Ken je zo’n verliefd stel, in of buiten het verpleeghuis? Laat het hem dan weten via teun@s-teun.nl. En wie weet komt Teun dan binnenkort langs in het Volkswagenbusje.

Meer weten


Geplaatst op: 13 februari 2019
Laatst gewijzigd op: 2 maart 2020