Naar hoofdinhoud Naar footer

KLM-personeel re-integreert als vrijwilliger bij Evean

Gepubliceerd op: 11-10-2019

KLM-cabinepersoneel dat door ziekte tijdelijk niet kan vliegen wordt als vrijwilliger ingezet in verpleeghuis Eduard Douwes Dekker (Evean). Luchtvaartmaatschappij KLM en zorgorganisatie Evean hebben hiervoor de handen ineen geslagen. Wat aanvankelijk ontstond als ‘zomaar een leuk idee’ is inmiddels uitgegroeid tot een succesvolle re-integratieproef. De KLM-medewerkers verrichten passend werk in het verpleeghuis en werken aan hun terugkeer naar hun eigen werkomgeving.

‘De eerste resultaten zijn veelbelovend. Binnen vier maanden hebben zich 75 crewleden aangemeld en inmiddels zijn er 30 weer aan het vliegen. Bovendien levert het proefproject positieve en enthousiaste reacties op van onze bewoners, onze medewerkers en van de re-integrerende KLM-medewerkers. Extra handen in de vorm van extra vrijwilligers zijn altijd welkom. Ook mooi is dat we wat van elkaar kunnen leren’, zegt locatiemanager Saskia Osinga van Eduard Douwes Dekker.

NOS bij Evean

De NOS maakte een mooi item over de re-integratieproef bij Evean. ‘Als je gaat reïntegreren, kun je natuurlijk niet zeggen: ‘Ik doe een halve vlucht”, zegt cabin attendant Niels Callenbach, die al een aantal maanden vrijwilligerswerk doet in het Amsterdamse verpleeghuis. ‘Deze pilot is voor ons de perfecte oplossing om weer in aanraking te komen met passagiers, om de bewoners van het verpleeghuis maar even zo te noemen.’ Bekijk het item van NOS

Vrijwilligers voor fijne momenten bewoners

KLM-manager cabinepersoneel Stella O’Sullivan is de initiatiefnemer tot deze mooie samenwerking. Haar oma woont in het verpleeghuis Eduard Douwes Dekker. O’Sullivan merkte dat er behoefte was om bewoners nog meer fijne momenten te geven en dat daarvoor nog meer vrijwilligers nodig waren. ‘Binnen KLM is er niet altijd passend vervangend werk voor cabinepersoneel dat tijdelijk, door ziekte, niet kan vliegen. Daarom zitten collega’s soms langere tijd thuis. Waarom dit dus niet combineren met de zoektocht van verpleeghuizen naar meer vrijwilligers?’, aldus O’Sullivan.

De KLM-medewerkers worden zeker niet in het diepe gegooid. Zij krijgen goede begeleiding in hun werk als vrijwilliger. O’Sullivan: ‘Er wordt er elke ochtend met een briefing gestart, net zoals voor een vlucht. En men werkt net zoals aan boord met een maatje. Verder worden de bijzonderheden voor de dag besproken. Daarnaast is er een overzicht met informatie over bewoners, zoals interesses en persoonlijke voorkeuren. Zo kunnen de vrijwilligers inspelen op de persoonlijke behoeften van de bewoners.’

Ook de zorgmedewerkers van Eduard Douwes Dekker zijn blij met de extra handen, omdat zij zo nog meer tijd kunnen besteden aan hun eigenlijke zorgtaken en zich bijvoorbeeld wat minder hoeven bezig te houden met facilitaire taken.

Video vrijwilligers KLM in actie

Om de samenwerking te vieren werd het ‘restaurant’ van Eduard Douwes Dekker omgetoverd tot een heus ‘vliegtuig’. Daarbij werd de eerste KLM-vlucht naar Batavia (Indonesië) nagebootst. Dit alles onder het genot van lekkere Indonesische hapjes en drankjes. Speciaal voor deze gelegenheid waren de  re-integrerende KLM-vrijwilligers allemaal gekleed in hun bekende KLM-uniform. Ook was er aandacht voor vliegveiligheid in de vorm van een handmatige ‘flightsafety’-demonstratie en werden de start en landing van het ‘vliegtuig’ op grote beeldschermen getoond. ‘Het is mooi om te zien dat onze bewoners hier echt van hebben genoten!’, aldus Osinga.

In onderstaande video is te zien hoe de bewoners genieten van de ‘vliegtuig-simulatie’ en de verzorging door de vrijwilligers van KLM.

YouTube video thumbnail

Meer weten

Bron

Evean