Kwaliteitsverbetering verpleeghuiszorg

Intimiteit en seksualiteit: belangrijk thema congresdagen 2017

Op maandag 3 en dinsdag 4 juli zijn alle betrokkenen bij de verpleeghuiszorg in Nederland van harte welkom op de Waardigheid en trots-congresdagen in het NBC te Nieuwegein. Tijdens de congresdagen worden in meer dan 70 sessies kennis, ervaringen en geleerde lessen gedeeld. De komende tijd zullen we verschillende sessies uitlichten op onze website. Vandaag zijn dit de workshops van Zorggroep Alrijne en Vilans/Waardigheid en trots & BrabantZorg over intimiteit en seksualiteit.

Meld u direct aan voor de Waardigheid en trots-congresdagen op 3 en 4 juli 2017 en reserveer alvast een plaats als bezoeker

Workshop: Intimiteit en seksualiteit in het verpleeghuis (3 juli)

Alrijne Zorggroep

Intimiteit en seksualiteit zijn basisbehoeften van mensen, óók als ze al op leeftijd zijn. Verpleeghuis Oudshoorn, onderdeel van Alrijne Zorggroep en deelnemer aan Waardigheid en Trots, gelooft dat wanneer er aandacht is voor intimiteit en seksualiteit dit gunstig werkt op het welzijn van de bewoners, het behouden van de eigen regie en het zoveel mogelijk voortzetten van het leven thuis. Alle medewerkers hebben daarom deelgenomen aan verplichte scholing over dit onderwerp. In contact met cliënten en hun naasten komt dit onderwerp standaard aan bod. In deze workshop hoort u meer over de ervaringen en behaalde resultaten van Oudshoorn en hoe u in uw eigen organisatie het onderwerp op de agenda kunt zetten.
Sprekers: leden van de steungroep Intimiteit en Seksualiteit van Oudshoorn: Marianne Wijtman, Margareth Hillebrandt, Peggy Hemessen en Inge Ytsma. 

Workshop: Let’s talk about….Seksualiteit en intimiteit in de verpleeghuiszorg

Vilans/Waardigheid en trots & BrabantZorg

Intimiteit en seksualiteit, het verlangen en het doen, verdwijnen niet als je op leeftijd bent of als je van zorg afhankelijk bent in een verpleeghuis. We zijn geneigd te denken dat ouderen alleen nog knuffelen en strelen, maar vaak willen ze ook seksueel actief blijven. Het is onderdeel voor het dagelijks welbevinden.

Aandacht en mogelijkheid scheppen voor intimiteit en seksualiteit is onderdeel van goede zorg. Het sluit naadloos aan bij het nieuwe Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg. Zie het niet bij voorbaat als ‘probleemgedrag’ maar als integraal onderdeel van iemands leven. Het onderwerp is echter vaak nog taboe en veel medewerkers vinden het lastig bespreekbaar te maken bij bewoners, hun familie en vrienden en collega’s. Waar lopen zij tegen aan, welke dilemma’s spelen er? Wat kun je doen en betekenen? Voed je in de workshop met praktijkverhalen, ervaar de dilemma’s en ga er met elkaar over in gesprek. Laat je inspireren door de concrete situaties uit het verpleeghuis met seksuoloog GZ Ingrid van Kempen.
Sprekers: Henry Mostert (Vilans/Waardigheid en Trots) en Ingrid van Kempen, seksuoloog/GZ-psycholoog, BrabantZorg

Meer weten over intimiteit en seksualiteit?

Aanmelden Waardigheid en trots-congresdagen 3 en 4 juli 2017

Als bezoeker kunt u kiezen voor deelname op beide dagen, op één dag of op één of meerdere dagdelen. Wij verwachten in de eerste week van juni het grootste deel van het programma te publiceren. Tot dat moment kunt u een plaats als bezoeker reserveren. Het bezoeken van het Waardigheid en trots-congres is kosteloos. Binnenkort worden er meer workshops bekend gemaakt. Houd onze website in de gaten voor de nieuwste ontwikkelingen. Bekijk het aanbod van workshops en meld u aan in onze online congresomgeving.

Meer weten


Geplaatst op: 22 mei 2017
Laatst gewijzigd op: 12 februari 2018