Rolf Mous (Waardigheid en trots): ‘Ik laat me inspireren door ideeën die in het veld leven’

Geplaatst op: 16 juni 2017
Laatst gewijzigd op: 27 juli 2020

Rolf Mous is themacoördinator Mantelzorg, cliënt, professional voor het programma Waardigheid en trots. Voor het aankomende congres van Waardigheid en trots op maandag 3 en dinsdag 4 juli gaat hij onder meer deelnemen aan de dubbele workshop communiceren met familie. 

Communiceren met familie, we weten allemaal hoe belangrijk dat is. BrabantZorg, Woonzorgcentra Haaglanden (WZH) en Frankeland organiseren gezamenlijk één workshop rond dit thema. Alle 3 organisaties doen dit op hun eigen unieke wijze. Er is een binnen de themagroep ontwikkeld kennisproduct Communiceren met Familie.

Achterliggende reden

‘Mevrouw heeft onrustig geslapen’ of ‘Meneer heeft slecht gegeten’ zeggen niet zo veel. Want waarom heeft mevrouw onrustig geslapen of eet meneer niet goed? De reden ervan is belangrijk; dan kun je met elkaar bespreken wat je eraan kunt doen. Ik ben nauw betrokken bij deze organisaties en ik ben trots op de kennis en ervaring die deze organisaties graag willen delen met anderen. Ik wil me tijdens de workshop ook laten inspireren door de interactie met andere organisaties en de ideeën die er in het veld leven.

Rolf Mous, themacoördinator Mantelzorg, cliënt, professional bij Waardigheid en trots
‘De essentie is in iedere fase dat een ieder in de driehoek cliënt – mantelzorger – professional zich gehoord en gezien voelt.’

Reëel beeld

Wat ik bij alle 3 organisaties zie, is een doorleefde visie op wat kwaliteit van leven van de cliënt inhoudt. Een reëel beeld van hoe een mensenleven eruit ziet als je in een verpleeghuis terechtkomt; wat er dan met mensen gebeurt. Niet mooier maken dan het is maar wel, bijvoorbeeld, voor een goede overgang zorgen van thuis wonen naar een verpleeghuis. Wat heel goed werkt is wachtlijstbegeleiding door bij mensen thuis op bezoek te gaan voordat ze in een verpleeghuis terechtkomen. Maar in iedere fase waarin een cliënt zich bevindt, moet je met elkaar op zoek naar wat werkt: niet alleen (nog) thuis wonen, ook verhuizen, wonen in het verpleeghuis en uiteindelijk de palliatieve fase. De essentie is in iedere fase dat een ieder in de driehoek cliënt – mantelzorger – professional zich gehoord en gezien voelt.”

Meer weten