Icare zet succesconcept OpStap in voor opleiden zorgmedewerkers

Geplaatst op: 27 januari 2020
Laatst gewijzigd op: 27 januari 2020

Zij-instromers, mensen met een uitkering, statushouders; met het bewezen succesvolle opleidingsconcept OpStap gaat Icare zich richten op een brede doelgroep in Drenthe om deze op te leiden tot zorgmedewerker helpende, niveau 2. Wie de opleiding succesvol afrondt, heeft direct een vaste baan. Een baan in de zorg waarbij welzijn, het geven van aandacht aan de oudere bewoners, de belangrijkste taak is. Een groep van 24 leerlingen gaat nu starten met het traject.

“Om te beginnen bieden we onze eigen huishoudelijk en facilitair medewerkers de opleiding voor deze functie aan. Met het UWV hebben we daarnaast afspraken gemaakt om ook mensen met een uitkering die kans te bieden”, zegt rayonmanager Marcel van der Meulen. Bij zorgorganisatie Patyna zette hij het OpStap Fryslân project succesvol neer. Zorgverzekeraar De Friesland omarmde het project en stelde geld beschikbaar waarop het project binnen Friesland uitgerold werd bij vier andere zorginstellingen. Na zijn overstap naar Icare, vorig jaar zomer, maakt Icare dankbaar gebruik van deze ervaring.

Krappe arbeidsmarkt

Dat de zorgsector te kampen heeft met een krappe arbeidsmarkt, is bekend. “Bij Icare willen we ons vooral voorbereiden op de toekomst. Dat betekent dat we steeds nieuwe medewerkers willen opleiden in de zorg. Zodat zij klaar staan voor de bewoners van onze woonzorglocaties als oudere medewerkers met pensioen gaan”, zegt Van der Meulen.

“Mensen die voor de zorg kiezen, willen van betekenis zijn voor een ander. Als helpende bij Icare bied je in de ochtend eerst de dagelijkse verzorging. Daarna is het jouw taak om de bewoners een fijne dag te bezorgen, die past bij wat voor hen belangrijk is. Samen de krant lezen, een eindje wandelen, of gezellig een praatje maken. Naast zorggerelateerde zaken, bestaat de opleiding dan ook voor 50% uit welzijnsactiviteiten.”

Leerling ontlast oudere zorgmedewerker

Daarnaast word je bij Icare als OpStap leerling gekoppeld aan een vaste begeleider. Dat zijn zorgmedewerkers met een schat aan ervaring, voor wie het prettig is om niet alleen kennis, maar ook taken te kunnen delen. “De leerlingen hebben hierdoor veel houvast. Voor de meestal oudere zorgmedewerkers betekent dit, dat zij de zorgtaken samen met de leerling kunnen doen. Dat maakt het werk voor hen fysiek minder zwaar. Bovendien zijn er met de leerlingen ook meer mensen in de woningen aan het werk. Daardoor is er meer tijd voor persoonlijke aandacht voor de bewoners.”

Samenwerking in de regio

Van der Meulen vertelt waarom OpStap in Friesland succesvol is. “OpStap is niet van één organisatie. Je hebt veel partijen nodig om er een succes van te maken. Zoals de gezamenlijke zorgorganisaties in de regio, scholen, UWV, het COA en overheden. Het project is inmiddels omarmd door Den Haag. Dat maakt dat het nu ook eenvoudiger toe te passen is in Drenthe. Wij hopen dan ook dat er binnenkort andere partijen zullen aanhaken.” Dat leerlingen bij het behalen van een diploma direct een vaste baan krijgen, maakt de opleiding extra aantrekkelijk. “Of ze kiezen ervoor om nog verder door te leren, voor niveau 3. Dat kan natuurlijk ook”, aldus Van der Meulen.

YouTube serie Nieuwkomers in de ouderenzorg

Waardigheid en trots maakte eerder een YouTube serie over nieuwkomers in de ouderenzorg, waarin onder andere Anna en Anja-Tine gevolgd zijn in hun OpStap traject van Patyna. Bekijk hieronder de eerste aflevering.

Meer weten