Kwaliteitsverbetering verpleeghuiszorg

HuidHonger op Waardigheid en trots-congresdagen

Bij kwetsbare ouderen zijn aanraking en intimiteit niet vanzelfsprekend. Het gemis ervan kan vele vormen aannemen. Tot aan ‘huidhonger’ toe: een (te) grote en niet vervulde behoefte aan fysiek contact. Samen met bewoners van verpleeghuizen en betrokkenen maakte Care&Culture een ontroerende dansvoorstelling rondom intimiteit op vijf zorglocaties in Nederland.

Dansworkshops

Care&Culture organiseerde dansworkshops voor bewoners, met begeleiding van (tango) muziek. De bewoners hebben in deze workshops – al dan niet samen met hun partners – vorm gegeven aan hoe zij intimiteit en aanraking beleven. Hierbij geholpen en uitgedaagd door jonge- en oudere dansers en dansstudenten. Van dit materiaal werd vervolgens een voorstelling gemaakt met veelal geïmproviseerde dans- duetten.

HuidHonger is aanwezig op de Waardigheid en trots-congresdagen met het documentaire materiaal in de bioscoop en met een fototentoonstelling. Op dinsdag 4 juli is Margreet Melman, projectleider en producent bij Care&Culture, bij de Meet&Greet tijdens de lunch op de beursvloer aanwezig voor vragen of toelichting.  

Voorstellingen in verpleeghuizen

Op iedere locatie van de deelnemende verpleeghuizen is in mei 2017 een afsluitende voorstelling te zien geweest, waarbij de unieke dansduetten, live uitgevoerde muziek en interviewfragmenten samenkomen. Direct betrokkenen maakten deze voorstellingen mee. De voorstellingen hadden een besloten karakter, uiteraard vanwege de kwetsbaarheid van de doelgroepen. Eind 2017 zal het programma starten met nieuwe zorgorganisaties/locaties. Geïnteresseerd om daaraan deel te nemen? Neem contact op via info@careculture.nl

Meer weten

HuidHonger is tot stand gekomen in samenwerking met de Kwadrantgroep, Viattence, Warande, Topaz en Zorggroep Apeldoorn. HuidHonger is i.s.m. Codarts onderdeel van Creative Europe (DoPoDo). Partners zijn o.a Kenniscentrum Leyden Academy on Vitality and Aging en Vereniging Het Zonnehuis.  Naast de bijdragen van deze partners, wordt dit project verder ondersteund door o.a Fonds CultuurParticipatie, RCOAK, Fonds 1818, Codarts, Fonds Sluyterman van Loo en deelnemende zorgorganisaties. Kijk voor meer informatie op: Careculture.nl/huidhonger


Geplaatst op: 19 juni 2017
Laatst gewijzigd op: 12 februari 2018