Kwaliteitsverbetering verpleeghuiszorg

Het verpleeghuis is het einde! Een andere kijk op het verpleeghuis

tags: Cliëntenraad (82) , Welzijn (146)

thema's: Cliënt centraal (211)

Het verpleeghuis is het einde! Het leven in het verpleeghuis beschreven door de bewoners zelf.

Freya Angenent en Lauke Bisschops, specialisten ouderengeneeskunde in opleiding, willen laten zien wat er in het verpleeghuis allemaal goed gaat en laten bewoners aan het woord. Bewoners geven de kwaliteit van hun leven in het verpleeghuis gemiddeld een 7.6. Dat cijfer is vergelijkbaar met de waardering die de algehele Nederlandse bevolking zichzelf geeft. Verbazingwekkend? ‘Nee’ zeggen de bewoners zelf. Ze vertellen bijvoorbeeld dat ze in het verpleeghuis minder eenzaam zijn;  Leo de Jongh (71); ‘’Het deed me vooral goed onder de mensen te zijn’’. In Het verpleeghuis is het einde! wordt mét de bewoners gepraat in plaats van over hen. Dit boek geeft met haar 40 portretten een frisse kijk op het verpleeghuis en haar bewoners.

Persoonlijke aandacht

Naast de vele positieve verhalen gingen de samenstellers ook in op verbeterpunten die de bewoners aandragen. Persoonlijke aandacht van de mensen die voor hen zorgen, en vaak het gebrek aan tijd hiervoor, blijkt belangrijk. De bewoners pleiten voor meer tijd en voor meer knuffels! Ook de artsen benadrukken dat zij meer ruimte zouden willen om aandacht aan de bewoners te kunnen geven. Zij denken hierbij aan de gewenste knuffel maar vanuit hun professie ook aan de medische zorg die deze mensen nodig hebben. Meer hoger geschoold personeel is noodzakelijk omdat de zorgvraag van mensen die in het verpleeghuis wonen, ingewikkeld is.

Hugo Borst en Carin Gaemers

Hugo Borst en Carin Gaemers schrijven het voorwoord voor dit boek. Omdat het doel van beide partijen dezelfde is; ons sterk maken voor de zorg van kwetsbare ouderen in verpleeghuizen. ‘Het verpleeghuis is het einde!’ is een must voor iedereen die met het verpleeghuis te maken heeft of nieuwsgierig is naar wie er wonen en werken. Een boek vol mooie mensen en positieve praktijkverhalen. Het einde! met een uitroepteken.

Lancering boek tijdens Congres Cliëntenraden 2017
Het boek ‘Het verpleeghuis is het einde! wordt op 9 oktober tijdens het Congres Cliëntenraden 2017 gelanceerd.

Bron: Verenso

Meer weten


Geplaatst op: 9 augustus 2017
Laatst gewijzigd op: 9 augustus 2017