Het Streekfornuus kookt voor ZorgAccent: ‘Met kerst moeten zo min mogelijk mensen alleen eten’

Geplaatst op: 11 december 2015
Laatst gewijzigd op: 27 september 2016

Jan Klein Schaarsberg heeft jaren als instellingskok gewerkt, de afgelopen tien jaar bij ZorgAccent en daarvoor in ziekenhuizen. ‘Zodoende heb ik veel kennis over koken voor ouderen’, vertelt hij. Dat hij in juni met twee vrouwelijke collega’s onder de naam het Streekfornuus als zelfstandige aan de slag is gegaan, komt omdat het verzorgingshuis van ZorgAccent waar hij werkte werd gesloten. Hij vertelt: ‘Dat verzelfstandigen brengt van alles met zich mee en er komt veel op je af. De dagen zijn langer en je hebt opeens personeel, iets wat ik nog niet eerder had meegemaakt. Dat is geen last maar beslist even wennen.’

300 maaltijden per dag

Met de verzelfstandiging is de kennis en kunde van Klein Schaarsberg en zijn collega’s niet verloren gegaan voor ZorgAccent, want het Streekfornuus kookt onder andere voor zelfstandig wonende ouderen, maar ook voor bewoners van ZorgAccent. Klein Schaarsberg vertelt: ‘Ons credo is elke dag een verse en ambachtelijk bereide maaltijd. Vanuit die visie verzorgen wij dagelijks zo’n driehonderd maaltijden voor twee locaties van ZorgAccent: de Hofkamp en de Koppel.

Kok Jan Klein Schaarsma van 't Streekfornuus voor ZorgAccent

Zo min mogelijk alleen eten

In het gerenoveerde pand van de Koppel wonen ouderen die een appartement huren en zorg in kunnen kopen. En ook een heerlijke warme maaltijd dus, Wonen met een Plus noemen we dat. In de week voorafgaand aan kerst koken we voor deze mensen een kerstdiner dat zij gezamenlijk kunnen gebruiken, ook de familie is hierbij welkom. Hier zorgen we voor een kerstsfeer door de zaal mooi aan te kleden. En we maken het gezellig met familie erbij. De mensen die Wonen met een Plus hebben, maar eten op de kamer, nodigen we nadrukkelijk uit om beneden gezamenlijk te komen eten. Onze doelstelling is dat met kerst zo min mogelijk mensen alleen eten.’

Zoals gezegd kookt het Streekfornuus ook voor zelfstandig wonende ouderen. Klein Schaarsberg vertelt: ‘We bereiden en bezorgen van maandag tot en met vrijdag verse maaltijden. Ouderen die thuis wonen worden hulpbehoevender omdat ze langer thuis blijven. Die groep groeit. Voor hen willen we het kerstgevoel vertalen door een persoonlijke maaltijd te bieden. Voor hen is dit dan weliswaar niet gezamenlijk, maar wel extra lekker en feestelijk. Dat niet gezamenlijk eten vind ik wel een beetje treurig, zeker tijdens de kerst.’

30 vrijwillige bezorgers

Bij het bezorgen komt meteen al het grote verschil met andere maaltijdaanbieders voor ouderen aan het licht: de maaltijden worden warm bezorgd en daardoor kan men meteen aan tafel. Dat warm bezorgen is mogelijk dankzij een grote groep van dertig vrijwilligers die van maandag tot en met vrijdag de maaltijden bezorgen, in Almelo, Aadorp, Wierden, Wornebroek en Mariaparochie.

Klein Schaarsberg: ‘Van vrijwilligers kun je natuurlijk niet verwachten dat ze in het weekend en tijdens de kerstdagen ook bezorgen. Daarom worden op vrijdag de koude schotels voor het weekend mee bezorgd. Tijdens de kerstdagen, die dit jaar op vrijdag en zaterdag vallen, is dat hetzelfde: die worden op donderdag meegeleverd. Omdat drie dagen een koude schotel wel wat veel van het goede is, koken we bij uitzondering op de zondag na kerst wel weer warm om dat te compenseren.’

Jan Klein Schaarsma van 't Streekfornuus voor ZorgAccent met vlees

De vrijwilligers waarmee het Streekfornuus werkt, werken ook voor ZorgAccent. ‘Het is fantastisch van ZorgAccent dat we na de verzelfstandiging gewoon met hen mochten blijven werken’, zegt Klein Schaarsberg, ‘Anders zou het nooit lukken die thuisbezorgde maaltijden voor slechts zeven euro te bieden.’

Sociale functie

De vrijwilligers hebben ook meteen een sociale functie. Klein Schaarsberg: ‘Iedere chauffeur heeft zijn vaste route en kent daardoor de mensen, zodoende signaleert hij als er iets is. Wij hebben van alle mensen een contactpersoon met telefoonnummer en lichten de familie in zo’n geval in. We hebben dus een signaalfunctie en dat is zeker een meerwaarde. Onze kennis gaat niet verloren en ik ben heel bij dat we deze maaltijdvoorziening hebben kunnen overnemen.’

Interview door Frank van Wijck

Meer weten