Het magische effect van muziek op mensen met dementie

Geplaatst op: 3 juni 2019
Laatst gewijzigd op: 27 september 2021

Foto: Meierijstad Nieuws

Voor mensen met dementie zitten de dagen soms vol eenzaamheid en faalmomenten, met muziek kun je ze uit hun isolement halen en geluksmomentjes laten beleven. Het is een universeel middel om contact mee te maken. “Wat muziek voor een effect heeft op deze doelgroep is magisch. Door de herkenbare verhalen die wij naspelen, komen herinneringen weer tot leven en je ziet de mensen opbloeien. Er was zelfs een man die na een jaar stilte weer ging praten!”, vertelt Astrid Nijssen, oprichtster van Music Care (voormalig Vivendi).

Music care toert met muziekvoorstellingen voor mensen met dementie langs zorginstellingen door heel Nederland. Met decor, kostuum en liedjes van weleer worden zintuigen geprikkeld. Dit biedt mensen met dementie verlichting.

Met financiering van Frits-Starter kon Music Care een pilot starten: ‘Care is a work of Art’ waarmee muziek naar alle zorginstellingen binnen de gemeente Meierijstad gebracht wordt. De  pilot bestaat uit vier muziekvoorstellingen en drie workshops. De eerste voorstelling werd feestelijk afgetrapt in zorgcentrum het AAtrium te Veghel.  Er werd geproost en genoten van de nostalgische voorstelling: ‘Ranja met een Rietje’ vol herkenbare liedjes, die uiteraard werden meegezongen.

Bekijk op de website van Music Care wat er voor zorginstellingen mogelijk is.

Muziekzenders Music Care: ontspannen en activatie

Music Care heeft twee non-stop muziekzenders op JUKE gelanceerd: ‘Music Care ontspannen‘ en ‘Music Care activatie‘. De zenders bestaan uit nostalgische muziek, om zorgmedewerkers te ondersteunen in hun zorgtaken voor bewoners met dementie.

Meer weten