Het geheim van de top 10 best scorende verpleeghuizen

Het gaat steeds een beetje beter met de zorgverlening in verpleeghuizen in Nederland. De gemiddelde waardering door bewoners en naasten is een 7,9, een mooie voldoende. Dit blijkt uit een analyse van de 70.000 waarderingen die bij bewoners en mantelzorgers in de verpleeghuiszorg door ZorgkaartNederland zijn opgehaald.

Uit de analyse blijkt dat persoonsgerichte zorg de grootste rol speelt bij een beoordeling. Uiteraard moet de basiszorg op orde zijn, maar de zorgprofessionals en medewerkers van de verpleeghuizen bepalen of een verblijf als prettig wordt ervaren of niet.

Een kleine tien procent van de bewoners en mantelzorgers geeft een 6,5 of lager met een gemiddeld cijfer van een 5,3. De negatieve beoordelingen komen vooral naar voren als de bewoners zich niet gehoord voelen, het idee hebben te weinig aandacht te krijgen of als er afspraken niet nagekomen worden. Ook onvriendelijk personeel wordt als heel vervelend ervaren.

Het geheim van goede score

De goede beoordelingen zijn vooral verkregen door huizen waar veel aandacht is voor persoonlijke zorg, met vriendelijke en betrokken medewerkers en waar ruimte is voor individuele wensen van bewoners. Opvallend aan de top 10 van best scorende huizen is dat dit voornamelijk – op één na – hospices zijn. Deze zijn over het algemeen kleinschalig, met veel aandacht voor bewoner en naasten. Bij veel hospices wordt gewerkt met vaste en goed opgeleide vrijwilligers. Zij ondersteunen het aanwezige professionele team.

De top drie bestaat uit:

  • Zorgboog – Hospice de Populier – Bakel 9,7
  • Zuyderland Zorgcentra – Hospice Mariaveld – Susteren 9,7
  • Avoord Zorg en Wonen – Hospice Marianahof – Etten-Leur 9,7

Allen beoordeeld met een 9,7. Uit alle reviews blijkt dat het ‘luisterend oor’ en ‘de liefdevolle zorg’ enorm gewaardeerd worden. Ook de kleinschaligheid van de locaties wordt als een pluspunt ervaren. De enige niet-hospice in de top 10 is Woonzorgvoorziening Sparrenheuvel – Bosch en Duin, beoordeeld met een prachtige 9,6. Dit huis bestaat uit twaalf luxe appartementen waar 24/7 zorg beschikbaar is. Bekijk hier de complete top 10 van verpleeghuizen met korte omschrijving en gemiddelde review. De 70.000 waarderingen zijn een onderdeel van het project ‘Waardigheid en Trots, liefdevolle zorg voor onze ouderen’.

Meer weten


Geplaatst op: 3 januari 2019
Laatst gewijzigd op: 3 januari 2019