Boerderijbezoek als groene dagbesteding voor ouderen

Geplaatst op: 22 augustus 2016
Laatst gewijzigd op: 23 augustus 2016

Zorgcentrum Pennemes en het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN) organiseren deze zomer 5 bezoeken naar de Fronik Buurtboerderij in Zaandam. Maandag 18 juli vond het eerste geslaagde bezoek in het kader van groene dagbesteding plaats. “Het is prachtig dat we door het programma ‘Grijs, Groen & Gelukkig’ de steun krijgen dit soort activiteiten op te zetten. We brengen ouderen weer in contact met de natuur”, aldus Rutger de Graaf, projectleider Innovatie bij Pennemes.

Groene dagbesteding

Vijf bewoners van zorgcentrum Pennemes hadden een gezellige middag met elkaar. Linda Bloem, drijvend kracht achter de buurtboerderij, ontving het comité met open armen. De bezoekers kregen een rondleiding over de boerderij waarbij veel oude herinneren naar boven kwamen. “Dit gebruikte we vroeger om het weiland te ploegen, maar dat moet minstens 60 jaar geleden geweest zijn”, vertelt de oudste bezoeker van 96 jaar Dhr. Honing aan zijn zusje Eefje.

De komende zomermaanden staan er nog vier bezoeken gepland. Inmiddels is er bij zorgcentrum Pennemes veel enthousiasme ontstaan voor de bezoeken. De groene dagbesteding noemt IVN de activiteiten waarbij waar natuur en mens weer samenkomen. Koen Baart die vanuit IVN samen met Pennemes de activiteiten opzet, legt uit: “Oudere mensen hebben een sterke band met natuur, vaak sterker dan jongere generaties. Met dagbestedingsactiviteiten zoals deze zetten we natuur in om meer welzijn en geluk toe te voegen aan de samenleving. Dat bewijst deze middag maar weer, want dit is een ervaring die men niet meer vergeet.”

Bron: www.ivn.nl

Meer weten