Game ‘Mijn latere zorg’ geeft inzicht in toekomstige zorgkeuzes

Geplaatst op: 17 februari 2016
Laatst gewijzigd op: 13 mei 2019

Voor sommige ouderen is het duidelijk wat ze verwachten van hun toekomstige leven, anderen vinden het lastig om dit te bedenken. Voor deze laatste groep heeft brancheorganisatie ActiZ een serious game ontwikkeld die hen helpt dit op een rij te krijgen.

Passend aanbod

De game ‘Mijn latere zorg’ laat aan de hand van keuzes allerlei aspecten de revue passeren. Het doel is een beeld te krijgen van iemands wensen met betrekking tot wonen, zorg en activiteiten. Bij sommige activiteiten is wellicht hulp nodig. Het is dan bijvoorbeeld goed om tijdig te weten of professionele hulp hierbij binnen het budget zal passen. Zo kan vervolgens gericht gezocht worden naar een passende oplossing. Ook helpt de game om op een laagdrempelige manier het gesprek aan te gaan over dit voor veel mensen lastige onderwerp.

Hoe werkt ‘Mijn latere zorg’?

De speler krijgt 24 keuzes voorgelegd rond de volgende 4 thema’s:

  • Gezondheid (bewegen, goed slapen, verzorgd uiterlijk)
  • Wonen en Leven (thuis, voelen, vertrouwde gezichten, zelfstandigheid)
  • Samen (koken, gezelligheid, activiteiten)
  • Identiteit (herinneringen, geaardheid, privacy)

De speler moet vervolgens kiezen wie welke taak op zich moet nemen: familie en vrienden (mantelzorg) of het verpleeghuis. De game biedt inzicht in en geeft achtergrondinformatie over de gemaakte keuzes, maar stelt de speler ook voor een dilemma: wat doe je als je te veel vraagt van je mantelzorger of het verpleeghuis? En wat doe je als de gewenste zorg niet past binnen het budget?

Meer weten