E-healthweek 2019: doe je mee?

Vandaag, op 21 januari, start de e-healthweek 2019. Van 21 t/m 26 januari organiseren verschillende organisaties activiteiten om zoveel mogelijk mensen in contact te brengen met e-health. Ook veel verpleeghuizen doen mee. Bekijk op de www.ehealthweek.net welke activiteiten er worden aangeboden en doe mee! 

Deze week besteden we op onze website extra aandacht aan e-health, innovatie en technologie. Op deze pagina worden alle verhalen gebundeld. 

Technologie bij tanteLouise: nooit meer voor een gesloten deur

In november 2018 is de nieuwste locatie van tanteLouise: Hof van Nassau in het Brabantse Steenbergen in gebruik genomen. De leefcirkels met bijbehorende GPS-polsbandjes en andere technologische hulpmiddelen zorgden voor een haast te grote toestroom van belangstellenden. 

“Als mijn moeder aan de wandel gaat, komt ze nooit meer ergens voor een gesloten deur. Ze kan haar woning uit, naar buiten de loopbruggen op. Via de lift kan ze de grote binnentuin in. Alles is buiten: de kapper, het winkeltje, alles. Net als vroeger in de straat. Wil ze een drankje nemen in het restaurant of een ijsje halen in het winkeltje – betalen gaat automatisch van haar rekening. En vindt ze haar weg terug niet zelf, dan kan ze elke willekeurige deur in. Degene daarachter zal haar begripvol terugbrengen.”

Minister Hugo de Jonge (VWS) ging tijdens de e-healthweek op bezoek bij een andere locatie van tanteLouise: Vissershaven. Hier werken ze al langer met de GPS-bandjes. De minister was erg onder de indruk. “Slimme ‘horloges’ ontsluiten de juiste deuren, brengen bewoners op de juiste plek en maken dat ze – als ze te lang wegblijven – opgevangen worden door buurtbewoners tot ze weer worden teruggebracht naar het verpleeghuis. De vrijheid om te gaan en te staan waar je wilt en de zekerheid dat het veilig is waar je ook gaat. Dat maakt van een verpleeghuis ook echt een thuis”, aldus De Jonge. 

Evean wint Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst

Evean is uitgeroepen tot winnaar van de Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst. Dit werd bekend gemaakt tijdens de Openingsmanifestatie van de e-healthweek op maandag 21 januari.  De zorgorganisatie implementeerde met succes slim incontinentiemateriaal. De challenge van het ministerie van VWS geeft innovatie in de verpleeghuissector een impuls door aandacht te schenken aan verpleeghuizen die technologische initiatieven implementeren. 

Winnaar Evean Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst

Natuur maakt gelukkig in huize Pennemes

Eén van de genomineerden van de Challege Verpleeghuizen van de Toekomst was zorginstelling Pennemes samen met Mennistenerf uit Zaandam. Bij Pennemes, een grote instelling met verschillende soorten zorg, is vijf jaar geleden het roer rigoureus omgegaan. De focus ligt hier nu op een gezonde leefomgeving die het wonen ook nog eens veel leuker heeft gemaakt.

‘Het is gewoon elke dag een beloning om te zien hoe bewoners genieten van het buitenzijn, de activiteiten, de dieren en de vele vrijwilligers die tijd met ze doorbrengen. En het heeft echt niet de wereld gekost…’ Pennemes heeft de challenge niet gewonnen. Evean implementeerde met succes slim incontinentiemateriaal en ging er met de winst vandoor. 

5 technologische innovaties op een rij

Er komen steeds meer technologische innovaties bij in Nederland. 5 van deze innovaties op een rij: 

  1. Virtueel reizen in een trein: Lekker zitten in je treinstoel, met een kopje thee, en genieten van het voorbijtrekkende Nederlands polderlandschap. Virtueel weliswaar, want de treincoupé staat in het verpleeghuis van zorgcentrum De Bieslandhof en het langstrekkende landschap is een video-opname.
  2. Interactieve fietstochten met het Fietslabyrint: Fietslabyrint is een systeem waarmee mensen interactieve fietstochten maken door steden en natuurgebieden. Het beeldscherm waarop de fietsroutes worden getoond, is aangesloten op een hometrainer of andere bewegingstrainer.
  3. Digitale zintuigactivering met de Tovertafel: De Tovertafel bestaat uit een kastje aan het plafond waarmee  interactieve lichtspellen op tafel worden geprojecteerd.
  4. Interactieve knuffelrobot: Paro, de knuffelrobot, voelt voor veel mensen als een echt babydiertje met wie zij liefde kunnen delen. Hij vrolijkt op, stimuleert de communicatie en verlaagt de bloeddruk.
  5. Een ‘ademend’ kussen dat helpt bij een goede nachtrust: De Somnox is een knuffelkussen dat rustig in- en uitademt. De gebruiker past zijn ademhaling onbewust aan. Als extra’s heeft het Somnox kussen een rustgevend muziekje en een nachtlampje. Beide opties kunnen aan- en uitgezet worden.

Videoserie: hoe gaan zorgorganisaties om met technologie? 
ZuidOostZorg, Zorggroep Tangenborgh, Schakelring, Zorggroep Solis en Topaz laten in 5 video’s zien met welke technologische innovaties zij werken. Ze vertellen wat de voor- en nadelen zijn voor bewoners van technologische oplossingen zoals de CRDL, de slimme optische sensor, GPS en de Belevenistafel.

Implementatietoolkit Technologie in de zorg

Technologie is niet meer weg te denken uit de maatschappij en ook steeds meer zorgorganisaties implementeren technologie om de zorg voor cliënten beter te maken. Maar hoe richt je zo’n implementatieproces nu in? En hoe zorg je ervoor dat technologie een middel blijft en geen doel op zich wordt?

In deze toolkit vind je per stap van het implementatieproces uitleg, tips, tools en praktische voorbeelden van organisaties. Download de Implementatietoolkit Technologie in de zorg 

Meer weten


Geplaatst op: 21 januari 2019
Laatst gewijzigd op: 23 januari 2019