Naar hoofdinhoud Naar footer

Dag van de Vrijwilliger 2022

Gepubliceerd op: 30-11-2022

Op 7 december is het ‘Nationale Vrijwilligersdag’, een landelijke dag om vrijwilligers in het zonnetje te zetten. Ook regionaal krijgen vrijwilligers extra aandacht. Gemeentes en organisaties zetten hun vrijwilligers in het zonnetje door ze bijvoorbeeld te huldigen of te onderscheiden. Ook in de zorg zijn vrijwilligers onmisbaar. Laat je inspireren door onderstaande tools en praktijkvoorbeelden rondom de inzet van vrijwilligers in het verpleeghuis. En heb jij in jouw organisatie toppers van vrijwilligers die altijd klaar staan om de bewoners wat extra aandacht te bieden? Stuur ze dan één van onze waarderingskaarten.

Talenten van vrijwilligers onmisbaar in verpleeghuis

Hoe belangrijk zijn vrijwilligers voor verpleeghuizen? Marian Zweers, vrijwilligerscoördinator bij De Waalboog is blij met ‘haar’ ruim 500 vrijwilligers. ‘Stel dat ze allemaal twee uur per week voor hun rekening nemen, hoe veel uur is dat! Als die vrijwillige inzet zou vervallen, vallen heel veel fijne momenten voor bewoners weg. Het gaat om die één op één aandacht die zij kunnen bieden en waarvoor de zorg weinig tijd heeft.’ Annemieke Biemond, die het vrijwilligerswerk coördineert bij Brentano in Amstelveen, beaamt het belang van vrijwilligerswerk én van de waardering ervoor. ‘Wij geven bijvoorbeeld hetzelfde kerstpakket aan onze vrijwilligers als aan onze betaalde medewerkers.’

Waarderingskaart: Vrijwilliger, jij bent een topper

Waardigheid en trots heeft digitale waarderingskaarten ontwikkeld, zodat jij een leuke (digitale) kaart naar de vrijwilligers op jouw locatie kunt sturen om je waardering te uiten. Als je gewaardeerd wordt heeft dat een positieve invloed op jouw werk in welke rol dan ook en op de samenwerking, het krijgen en geven van waardering is daarom erg belangrijk. Doe mee en stuur jouw favoriete vrijwilliger(s) nu een digitale kaart via de mail, social media of via WhatsApp. Je kunt zoveel (verschillende) kaartjes sturen als je zelf wilt.

Hollandscheveld: burgerkracht benutten om zorg duurzaam in te richten

In DOS Hollandscheveld (Drenthe) werkt een groot aantal partijen samen in de (in)formele zorg en ondersteuning voor kwetsbare, thuiswonende mensen vanaf 18 jaar. Roeli Mossel, medebestuurder van NNCZ, gelooft in de kracht van burgers. ‘Zonder burgers kun je de zorg niet duurzaam inrichten. We hebben hier één loket voor Wmo, Wlz en Zvw. Daar zitten maotwarkers die in het gebouw en telefonisch spreekuren houden. Samen met hulpvragers zoeken zij naar passende oplossingen, bij voorkeur met de inzet van vrijwilligers uit het dorp. We werken dus met zo min mogelijk professionals. 

Inspiratie en herkenning in het netwerk vrijwilligerscoördinatoren

Vrijwilligerscoördinatoren hebben vaak een solistische functie binnen hun organisaties. Dan is het fijn om ervaringen te delen met collega-coördinatoren. Rianne Burgers van Atlant, Mireille Wopereis van Careaz en Bonny Schrijen van Kalorama zijn lid van het netwerk vrijwilligerscoördinatoren. De onderwerpen die het netwerk bespreekt zijn breed.

Kennisdossier Informele zorg

In het kennisdossier informele zorg bundelen we tools en praktijkvoorbeelden rondom het gelijkwaardig samenwerken tussen beroepskrachten en informele zorgverleners (mantelzorgers, familie en naasten, vrijwilligers).