Dag van de Vrijwilliger

Op 7 december is het ‘Nationale Vrijwilligersdag’, een landelijke dag om vrijwilligers in het zonnetje te zetten. Ook regionaal krijgen veel vrijwilligers extra aandacht. Gemeentes en organisaties zetten hun vrijwilligers in het zonnetje door ze bijvoorbeeld te huldigen of te onderscheiden. Ook in de zorg zijn vrijwilligers onmisbaar.

click to tweet Deel ook onze selectie praktijkverhalen over de inzet van vrijwilligers in het verpleeghuis #vrijwilligersdag

 

Eduard Douwes Dekker KLM samenwerking

KLM-personeel re-integreert als vrijwilliger bij Evean

Luchtvaartmaatschappij KLM en zorgorganisatie Evean werken samen in een nieuwe aanpak van re-integratie van KLM-medewerkers. De collega’s van het cabinepersoneel die door ziekte tijdelijk niet kunnen vliegen, verrichten passend werken in het verpleeghuis Eduard Douwes Dekker (Evean). Dit begon als een ‘leuk idee’ maar de eerste resultaten zijn veelbelovend. ’Binnen vier maanden hebben zich 75 crewleden aangemeld waarvan er 30 weer aan het vliegen zijn. Ook onze bewoners en medewerkers zijn positief en enthousiast. Extra handen in de vorm van extra vrijwilligers zijn altijd welkom. Ook mooi is dat we wat van elkaar kunnen leren’, aldus locatiemanager Saskia Osinga van Eduard Douwes Dekker.

 

Ananz en Het Momentum winnen award

Zorgorganisatie Ananz en Stichting Het Momentum winnen samen award

Stichting Het Momentum won dit najaar samen met Veroni Haans, vrijwilligerscoördinator  bij Ananz WWZ, de Anneke van der Plaats Award. Hun project vrijwilligers te matchen met bewoners sluit namelijk helemaal aan op de Brein Omgeving Methodiek voor mensen met dementie. Het Momentum is mede dankzij Veroni Haans en haar collega’s binnen 1,5 jaar uitgegroeid van een klein mantelzorgerinitiatief in een Geldropse huiskamer bij Ananz tot een stichting die samen met Ananz al meer dan 50 succesvolle matches verzorgde. Het Momentum selecteert vrijwilligers op basis van aanvragen van Ananz. De vrijwilligers krijgen vervolgens een opleiding van 3 avonden en een dagdeel met een korte kennismaking in een verpleeghuis.

clienten, mantelzorgers en medewerkers bij elkaar

Handreiking ‘Formele en informele zorg: gelijkwaardig samenwerken’

In de ouderenzorg is het belangrijk dat formele en informele zorg rondom de cliënt goed samenwerken. Het gaat dan om het samenspel in de ‘driehoek’ van cliënt, naaste en  medewerkers en vrijwilligers. Maar dit samenspel is nog lang niet altijd en overal vanzelfsprekend. De handreiking ‘Wensen, verwachtingen en grenzen in de driehoek’ van Vilans gaat over gelijkwaardig samenwerken in de ouderenzorg tussen formele en informele zorg. Deze handreiking is opgebouwd aan de hand van vier perspectieven: bewoners, naasten, vrijwilligers en medewerkers. Bij elk perspectief vind je twee ervaringsverhalen, een beschrijving van de dilemma’s, tips, handvatten, bronnen en verwijzingen naar hulpmiddelen.

 

Oudere vrouw in dialoog met mantelzorger met behulp van theater aangeleerd

Surplus versterkt de verbinding met vrijwilligers via WIFA

‘De inzet van vrijwilligers wordt voor verpleeghuizen steeds belangrijker, om alle werkzaamheden gedaan te krijgen en om ervoor te kunnen zorgen dat aan alle wensen van bewoners op het gebied van wonen en welzijn kan blijven worden voldaan’, zegt Jolanda van Leest. Zij is projectleider voor het project van Surplus in het kader van Waardigheid en trots dat is opgezet om optimaal op deze veranderende vraag te kunnen inspelen. Ze vertelt: ‘Met het project “Zorg beter met vrijwilligers” hadden we al gewerkt met het WIFA-model – waarin de onderdelen waarderen, informeren, faciliteren en afstemmen centraal staan – en dat was zo succesvol dat dit ook de basis werd voor het onderwerp “Samenwerken met vrijwilligers” binnen het project van Waardigheid en Trots.

 

managen van vrijwilligers

3 tools voor het managen van vrijwilligers

Professionals in de langdurige zorg krijgen steeds meer te maken met de inzet en betrokkenheid van vrijwilligers. Dat vraagt om specifieke competenties van de professional. Movisie heeft 3 veranderingen in het werken met vrijwilligers beschreven en daarbij een toolbox ‘managen van vrijwilligers‘ ontwikkeld. Met Het Vrijwilligerskwadrant kunt u nagaan welke vrijwilligers u in huis heeft of wilt gaan werven. Met behulp van De Bronmethodiek kun je in kaart brengen op wie je voor welke activiteiten als organisatie een beroep mag doen. Met de Zelfevaluatie Vrijwillige Inzet Goed Geregeld kan een organisatie in kaart brengen of het vrijwilligerswerk goed georganiseerd is.


Geplaatst op: 3 december 2019
Laatst gewijzigd op: 3 december 2019