Dag van de Palliatieve Zorg 2022

Geplaatst op: 5 oktober 2022
Laatst gewijzigd op: 10 november 2022

Palliatieve zorg is zorg aan bewoners die niet meer beter worden. De zorg is gericht op palliatie (verlichting), waarbij kwaliteit van leven en sterven centraal staan. Op zaterdag 8 oktober 2022 is het de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg. We delen tools en mooie voorbeelden om palliatieve zorg goed te organiseren.

Hoe organiseer je palliatieve zorg?

Voor veel professionals in de verpleeghuiszorg is het bieden van goede palliatieve zorg deel van hun dagelijks werk. Hoe organiseren Beweging 3.0 en Pieter van Foreest deze zorg?

Mariëtte Bergmans, Beweging 3.0, vertelt. ‘De “surprise question” is steeds meer bekend: zou het je verbazen als deze persoon binnen een jaar komt te overlijden? Zo’n markeringsmoment is van belang om de tijd optimaal te gaan benutten en de kwaliteit van leven zo goed mogelijk te laten aansluiten bij iemands wensen en behoeften. Als team kun je dan anticiperen op wat komen gaat: vroegtijdige zorgplanning. Je bent daarbij voortdurend in gesprek met de bewoner en naasten. Om te checken of de afspraken nog overeenkomen met de eerdere, vaak heel persoonlijke, wensen. Het is een proces.’

Longarts Sander de Hosson over palliatieve zorg

Het gaat niet om protocollen, vindt longarts Sander de Hosson, het gaat om zórg, er zijn voor je patiënt. Het is een uitgangspunt dat hij in zijn werk – met een grote nadruk op de palliatieve zorg – altijd voorop stelt. ‘Het is verlichting bieden, aandacht hebben voor de psychische en sociale problematiek van de patiënt, aandacht hebben voor de existentiële zorg en end of life-care bieden. Het is werk waarin kwaliteit van leven en kwaliteit van sterven centraal staan.’

Palliatieve zorg in de praktijk

Elk verpleeghuis moet aandacht voor palliatieve zorg hebben. Vanzelfsprekend. Maar hoe breng je dat vervolgens in de praktijk? Caren Kunst, verpleegkundige en zelfstandig coach en trainer, zet 3 vragen centraal als uitgangspunt voor palliatieve zorg. Erwin Mantel, verpleegkundige palliatieve zorg, vertelt over het signaleren van de palliatieve fase. Hannie Gronefeld, teammanager wonen, zorg en welzijn, vertelt over het opzetten van een palliatieve unit.

Meer weten