Dag van de Mantelzorg 2022

Geplaatst op: 7 november 2022
Laatst gewijzigd op: 7 november 2022

Donderdag 10 november 2022 is het de Dag van de Mantelzorg. Mantelzorgers zijn de onzichtbare helden, die deze dag in de schijnwerpers gezet worden. Ook in verpleeghuizen zijn mantelzorgers onmiskenbaar verbonden aan de zorg voor hun naasten. Een goede en gelijkwaardige samenwerking tussen mantelzorgers en beroepskrachten is dan ook een belangrijk aandachtspunt. Werk jij samen met zo’n mantelzorg-kanjer in de zorg voor een bewoner? We hebben digitale waarderingskaartjes laten maken die je kunt versturen om jouw waardering naar de mantelzorgers op jouw locatie uit te spreken!

Digitale waarderingskaart mantelzorgers

waarderingskaarten mantelzorger

Waardigheid en trots heeft waarderingskaarten ontwikkeld, zodat jij een leuke (digitale) kaart naar de mantelzorger(s) kunt sturen om je waardering te uiten. Als je gewaardeerd wordt heeft dat een positieve invloed op jouw werk in welke rol dan ook en op de samenwerking, het krijgen én geven van waardering is daarom erg belangrijk. Grijp de Dag van de Mantelzorg aan en stuur een digitale waarderingskaart via de mail, socials of WhatsApp.

SPOT ON Informele zorg 21 t/m 25 november

Mantelzorgers hebben unieke (andersoortige) kennis en ervaring en bieden zorg, ondersteuning, tijd en aandacht aan de bewoners. Van beroepskrachten vraagt samenwerken met niet-beroepskrachten een andere rol. In de SPOT ON-week informele zorg van 21 t/m 25 november bieden we webinars, tools en praktijkvoorbeelden rondom het thema ‘van zorgen voor naar samen met het netwerk zorgen dat’.

Kennis en inspiratie samenwerken met mantelzorgers

Bekijk onderstaande toolbox en de praktijkvoorbeelden vol tips en inspiratie om op jouw locatie de gelijkwaardige samenwerking met mantelzorgers te verbeteren.

Toolbox: Samenwerken met informele zorg
Het samenspel tussen de bewoner, zijn naaste en medewerkers en vrijwilligers is nog lang niet altijd en overal vanzelfsprekend. Voor een betere samenwerking met informele zorg zijn diverse tools beschikbaar. Je vindt in deze toolbox onder andere de handreiking Gelijkwaardige samenwerking informele zorg en het SOFA- en WIFA-model.

7 tips voor betere samenwerking met informele zorg
Zorgorganisatie De Waalboog heeft een vernieuwende aanpak rondom intensiever samenwerken met naasten en vrijwilligers voor het behoud van duurzame en mensgerichte zorg aan kwetsbare ouderen. De Waalboog deelt haar aanpak en geeft tips.

Land van Horne en VIVA! Zorggroep: méér informele zorg vraagt om méér samenwerken
Samenwerking met informele zorgverleners levert áltijd betere zorg op. Hoe ziet die samenwerking eruit in een verpleeghuis? Land van Horne en ViVa! Zorggroep zijn ermee aan het experimenteren. ‘Een open gesprek is de beste manier om een relatie op te bouwen.’

Meer weten