Dag van de Mantelzorg 2018: ‘Verras de mantelzorger’

Geplaatst op: 6 november 2018
Laatst gewijzigd op: 12 april 2021

Zaterdag 10 november is het Dag van de Mantelzorg 2018, een dag waarin we mantelzorgers in het zonnetje zetten. Het thema is dit jaar ‘Verras de mantelzorger’, om ook de omgeving van de mantelzorger te activeren. Zorginstellingen, welzijnsorganisaties en gemeenten organiseren activiteiten en mantelzorgers ontvangen (in welke vorm dan ook) waardering. Mezzo ondersteunt deze initiatieven.

De inzet van informele zorgverleners (mantelzorgers, familie en vrijwilligers) is van onschatbare waarde in de langdurige zorg. Want bij het vaststellen van passende zorg zijn de cliënt en zijn sociaal netwerk altijd het uitgangspunt. Werken aan een goede relatie tussen mantelzorg, cliënt en professional is voor veel organisaties dan ook een belangrijk speerpunt. Een aantal mooie voorbeelden op een rijtje.

Mensen met dementie uit logeren om mantelzorger te ontlasten

Henny van Engelen zorgt al zo’n zeven jaar voor haar man Jos die last heeft van geheugenverlies. Hij bezoekt drie dagen per week het ontmoetingscentrum van de King Arthur Groep in Soest. In augustus moest ze vanwege familieomstandigheden naar het buitenland. Gelukkig had ze gehoord van de mogelijkheid om Jos een paar dagen te laten logeren op de locatie Ridderspoor in Hilversum. ‘Het was best moeilijk om ‘m achter te laten, maar ik wist dat hij in vertrouwde en goede handen was’, zegt ze nu terugkijkend. En ook Jos heeft er goed gevoel aan over gehouden. ‘Als het weer nodig is, wil ik hier wel weer naartoe.’

De King Arthur Groep heeft per 1 oktober nog twee logeerhuizen voor mensen met dementie geopend om hun mantelzorgers te ontlasten. Een huis staat bij Zon en Schild in Amersfoort en een bij Berg en Bosch in Bilthoven, in Hilversum hadden ze al een tijdje een logeerhuis.

Themabijeenkomst: Samen zorgen, met naasten en vrijwilligers

Naasten, mantelzorgers en vrijwilligers vervullen een belangrijke rol in de zorg en ondersteuning van verpleeghuisbewoners. Het is belangrijk om de samenwerking met elkaar goed vorm te geven. Maar hoe doe je dat, ‘samen zorgen’? Op welke manier gaan medewerkers, naasten en vrijwilligers elkaar als partner zien? Meld je aan voor de bijeenkomst op donderdag 22 november in Utrecht en kom erachter.

Publicaties ‘Communiceren met familie’ en ‘Samenwerken in de driehoek

Familie en naasten spelen een steeds grotere rol in zorg en ondersteuning. Hierom wordt de samenwerking met en ondersteuning van mantelzorgers steeds belangrijker, zowel thuis als in het verpleeghuis. Goede communicatie tussen zorgprofessionals en familie is het sleutelwoord voor een goed samenspel en om de zorg zo goed mogelijk in te richten. De publicatie Communiceren met familie is een inspiratiedocument met voorbeelden en tools, die zorgprofessionals helpen beter te communiceren met familie.

Het belang van het gesprek en de samenwerking in de driehoek (oudere, familie en medewerker) wordt steeds meer erkend en gefaciliteerd in de verpleeghuiszorg. Ondanks alle inzet en toewijding voelen ouderen en familie zich nog niet altijd gezien en gehoord. In de publicatie ‘Kijk eens door de ogen van een ander. Samenwerken in de driehoek’ vindt u tips om de samenwerking in de driehoek te verbeteren.

Zussen Vervoort: ‘Het gaat om de aandacht’

In de warme huiskamer van woongroep ‘beneden’ op locatie De Eigenwaard van STMR in Rossum ruikt het nog heerlijk naar wafels. De zussen Vervoort maakten ze voor de lunch, mét warme kersen, slagroom en kaneelsuiker. Nu rusten de bewoners, maar over een halfuurtje begint de middagactiviteit. De mappen met liedjes liggen al klaar. Al ruim anderhalf jaar organiseren Rian, Annet, Ciska en Ria Vervoort elke maand de ‘Vervoortdoet-dag’ op de woongroep van hun vader. ‘Een knipoog naar NLdoet’, vertelt Ciska.

“Het gaat om de aandacht die wij gedurende de dag aan elke individuele bewoner kunnen geven. Vanochtend was Jans een beetje verdrietig. Ik ben naast haar gaan zitten en heb haar over haar arm geaaid. Tot ze weer vrolijker was.”

Carebnb: een bed & breakfast, maar dan met een beetje ondersteuning

Wat als je na een behandeling of operatie uit het ziekenhuis komt en naar huis moet, maar je nog niet sterk genoeg voelt om zelf thuis te herstellen? Wat als je geen familie of vrienden hebt die je kunnen helpen, of je mantelzorger met vakantie is? Binnenkort kun je dan verblijven in een carebnb: een betrouwbare accommodatie in de buurt, waar de hulpverleners jouw buren zijn.

Carebnb is tijdelijke opvang voor mensen met een lichte zorgvraag. De gastheer of gastvrouw biedt een logeerplek en hulp en ondersteuning bij de basisbehoeften, als tijdelijke vervangende mantelzorger. Het is eigenlijk een soort bed & breakfast, maar dan met een beetje hulp’.

Meer weten