Dag van de Mantelzorg 2017 – 5 verhalen vanuit het thema Mantelzorg, cliënt, professional

Geplaatst op: 10 november 2017
Laatst gewijzigd op: 22 januari 2021

Vrijdag 10 november 2017 is de landelijke Dag van de Mantelzorg. Het thema is net als vorig jaar ‘Mantelzorg doe je samen’. Een breed thema waarin het waarderen van mantelzorgers centraal staat. Zorginstellingen, welzijnsorganisaties en gemeenten zetten iedereen die zorgt voor een naaste op deze dag speciaal in het zonnetje. Door het hele land worden leuke en inspirerende activiteiten georganiseerd speciaal voor mantelzorgers. Activiteiten zoals: lunches, high tea’s en diners, theatervoorstellingen en verschillende creatieve workshops.

Mantelzorg doe je samen

De inzet van informele zorgverleners (mantelzorgers en vrijwilligers) is van onschatbare waarde in de langdurige zorg. Want bij het vaststellen van passende zorg zijn de cliënt en zijn sociaal netwerk altijd het uitgangspunt. Werken aan een goede relatie tussen mantelzorg, cliënt en professional is voor veel organisaties dan ook een belangrijk speerpunt. We delen 5 mooie verhalen vanuit het thema Mantelzorg, cliënt, professional.

1. Tineke Jager (teamleider, SVRZ): Aan de hand van mijn moeder

handenTineke Jager doet een oproep aan iedere verzorgende: ‘Sta eens in de schoenen van de mantelzorger, verplaats je eens in de rol van de dochter, partner of het familielid. Het is een stil verdriet wat wij hebben. Blij dat onze naaste er nog is, zeer verdrietig omdat hij/zij onze naaste niet meer is. Onze handen strekken naar elkaar uit, zoekend naar elkaar, maar zullen elkaar nooit meer vinden. Laat de mantelzorger met de zorgmedewerker wel elkaars handen vinden om samen voor onze naasten te zorgen. De een kan niet zonder de ander.’

Lees de blog van Tineke Jager

2. Mentaal Welbevinden bij TMZ: méér dan mooie woorden

De vrouw van Gerard Lesscher woont al elf jaar op een psychogeriatrische afdeling van TMZ. Elke ochtend wandelt hij met zijn vrouw ‘een echt buitenmens’ en aan het einde van de dag neemt hij ook andere bewoners mee naar buiten. “Dat buiten zijn, het ruiken, voelen, de vogels, de temperatuur, de geur van hooi of gemaaid gras.. Het is zó belangrijk voor de mensen.” Lesscher, die inmiddels in de Cliëntenraad zit, vertelt hoe essentieel het is om uit te gaan van de cliënt. “Maar dat betekent een gigantische ommekeer in de manier van werken”.

Lees het interview over Mentaal Welbevinden bij TMZ

3. Blogreeks Allevó: Hoe betrek je familie?

Hoe betrek je familie bij de zorg? En hoe zorg je dat je oog hebt voor het belang van de mantelzorger? Hoe blijf je in gesprek met familie, ook als mantelzorgers overbelast zijn? Vragen die zorgorganisatie Allévo samen met medewerkers en familieleden op allerlei manieren inhoud heeft gegeven. In blogs vertellen 5 van hen hoe zij in gesprek gaan over en bijdragen aan de gewenste zorg voor bewoners bij Allévo. 5 mooie blogs die in september 2017 zijn verschenen op de website van Waardigheid en trots.

Bekijk de blogreeks van Allevó

4. LuciVer intensiveert het contact met de mantelzorgers en gaat uit van ‘gewoon doen’

Waardigheid en trots-deelnemer LuciVer vroeg twee hbo-v studenten een onderzoek uit te voeren over het versterken van de samenwerking tussen de professionele zorgverleners en de mantelzorgers. Het leidde tot concrete verbeteringen in het contact tussen de medewerkers en de mantelzorgers, en de ondersteuning van de laatste. ‘Positieve verhalen blijven hangen. Spreek je waardering uit tegenover mantelzorgers’.

Lees het interview over het onderzoek bij LuciVer

5. Leerplein Zorgcentra Meerlanden: ‘Zo ondersteun je vrijwilligers en mantelzorgers optimaal’

Met alle veranderingen in de zorg krijgen mantelzorgers en vrijwilligers een steeds grotere rol. Stichting Zorgcentra Meerlanden wil haar vrijwilligers aan zich binden door middel van aandacht, scholing, ondersteuning naar behoefte en het aanbieden van gerichte informatie.  Om deze informatievoorziening te ondersteunen, hebben zij een online leerplein ontwikkeld. Carola Hartstra (opleidingsadviseur) en Petra Timmerman (managementassistente) vertelden tijdens de Waardigheid en trots-congresdagen 2017 hoe zij dit leerplein inzetten.

Lees meer over het Leerplein van Zorgcentra Meerlanden

Meer weten