Cursus – Maak intimiteit en seksualiteit bespreekbaar in je organisatie

Geplaatst op: 3 augustus 2021
Laatst gewijzigd op: 3 augustus 2021

Het thema intimiteit en seksualiteit speelt voor veel bewoners dagelijks. Hoe zorg je ervoor dat collega’s en bewoners dit onderwerp écht begrijpen en bespreken? Met de train de trainercursus maak je het thema logisch onderdeel van je dagelijkse werk.

Korte inhoud van de cursus Implementeren van Intimiteit en seksualiteit in de dagelijkse praktijk in de ouderenzorg

  • kennis vergroten
  • handelingsverlegenheid wegnemen
  • het thema borgen in beleid

Intimiteit en seksualiteit, een dagelijks onderwerp

Het thema intimiteit en seksualiteit speelt voor veel bewoners dagelijks, net als voor medewerkers. Zo beslis je elke dag wel een keer of je iemand een knuffel geeft. Of je gaat met naasten in gesprek over de liefde die zij voelen voor hun naaste. Soms komt er een sekswerker langs. Je denkt aan privacy of krijgt te maken met ongewenst seksueel gedrag van bewoners.

Gemis van intimiteit

De coronatijd heeft iedereen nog bewuster gemaakt van het belang van intimiteit en aanraking. En wat een gemis het is wanneer dit even niet kan. Maar eigenlijk is het een thema van alle tijden. Wanneer iemand bijvoorbeeld in een verpleeghuis komt te wonen neemt hij vaak afscheid van jaren naast elkaar in bed liggen en samen wakker worden. Iemand kan misschien niet meer zoals voorheen zijn liefde uitdrukken. En seksueel actief zijn in je kamer in een verpleeghuis is ineens een bezigheid die niet altijd privé voelt.

Voor wie is de train de trainercursus bestemd?

Per locatie of organisatie doen er twee personen mee. Bijvoorbeeld aandachtsvelders, ambassadeurs, enthousiaste betrokkenen, zorgprofessionals (alle niveaus), beleidsmedewerkers, geestelijk verzorgers, behandelaars of iemand van de cliëntenraad.

Wat gaan we doen?

We behandelen met elkaar de handvaten, tips voor implementatie en welke instrumenten er beschikbaar zijn. Daarna maken jij en je collega een plan voor je eigen locatie of afdeling. Jullie zetten het plan uit in je organisatie in de 6 weken tussen de bijeenkomsten. Elke bijeenkomst koppelen we terug en scherpen het plan aan. We evalueren en stellen bij, met als uiteindelijk doel: het borgen van intimiteit en seksualiteit binnen het gewone dagelijkse werk.

Interesse?

Ben je geïnteresseerd in deelname? Stuur dan een mail naar y.kelders@rutgers.nl of n.sant@vilans.nl.

Meer weten