Cliënten met dementie van WoonZorgcentra Haaglanden maken muziek met internationale musici

Op 29 januari 2016 ging bij WoonZorgcentra Haaglanden (WZH) de reeks workshops ‘Muziek en Dementie’ van start in locaties Leilinde en Rustoord. In de workshops komen hoogopgeleide musici vanuit de hele wereld muziek maken met cliënten met dementie.

De aftrap werd gedaan door een delegatie van het Residentie Orkest. De cliënten bewoners hadden een fantastische ochtend en waren trots dat zij de delegatie mochten ontvangen. Cliënten gaven aan uit te kijken naar een volgende workshop en hebben enorm genoten van de muziek.

Muziek en Dementie

Muziek kan een positieve invloed hebben op het welzijn van mensen die leven met dementie. De afgelopen jaren heeft het lectoraat Lifelong Learning in Music in Engeland onderzoek gedaan naar het geven van muzikale workshops aan mensen met dementie. Het vervolg op dit onderzoek is de ontwikkeling van een training, aangepast aan de Nederlandse context.

Het Prins Claus Conservatorium in Groningen en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bieden een mastermodule gericht op het geven van muziekworkshops aan mensen met dementie en hun verzorgers. Doel van deze workshops is om het leven van mensen met dementie draaglijker te maken en de persoon achter de dementie weer zichtbaar te maken via muzikale communicatie. In Den Haag zijn, naast studenten, twaalf musici van het Haagse Residentie Orkest getraind, vanuit de ambitie om het programma aan te bieden in alle Haagse verpleeghuizen.

Meer weten


Geplaatst op: 17 februari 2016
Laatst gewijzigd op: 29 juni 2016