Chef-kok John Oschmann (Het Parkhuis) over ‘het thuisgevoel met de kerst’

Geplaatst op: 14 december 2015
Laatst gewijzigd op: 18 januari 2021

John Oschmann, chef-kok teamleider bij Het Parkhuis, vertelt: ‘Op 17 December vindt er in de brasserie van Het Parkhuis een kerstmaaltijd plaats voor bewoners en hun familie. Dat doen we nu sinds een jaar of drie, sinds de brasserie in deze vorm bestaat. En al die jaren zit het vol en is het een groot succes. Dit jaar, nog voor dat we de posters met de aankondiging hadden opgehangen, werd er al gevraagd wanneer de kerstmaaltijd plaats zou vinden. We hebben een limiet moeten stellen van zes personen familie per bewoner tegelijk, om zo iedereen de gelegenheid te geven met partner of een familielid te komen eten. Er is plaats voor 75 personen. Dat klinkt niet veel, maar veel bewoners zitten in een rolstoel en dat neemt veel plaats in. Bij voldoende belangstelling is er de mogelijkheid om een extra avond in te lassen. Behalve het ophangen van posters vragen de dames van de brasserie ook aan de bezoekers en familieleden of ze al gereserveerd hebben voor de kerstmaaltijd.’

kerstversiering Het Parkhuis

Passie

Oschmann werkt sinds 1982 in Het Parkhuis en wat opvalt is met hoeveel passie hij over zijn werk vertelt. ‘Wij koken elke dag vers en we maken alles zelf, tot en met het toetje aan toe. Ik werk hier al dertig jaar en vindt het nog steeds een geweldig huis. De filosofie van Het Parkhuis is dat het de bewoners hun thuis is. De bewoner woont hier. En zoals dat hoort als je bij je moeder op bezoek komt, dan krijg je een bakkie koffie. Wij willen de bewoners kwaliteit van leven geven en daar zit een filosofie achter.

Op de afdelingen wordt de familie sterk betrokken bij de zorg. Er is de mogelijkheid om de familie tijdens de maaltijd erbij te betrekken. Zo kan de familie de bewoner eventueel helpen met het eten en zelf ook mee eten tegen een kleine vergoeding. Dat kan zowel op de afdeling als in het restaurant. Maar vaker gebeurt dat op de afdeling, de mensen wonen zo lang thuis dat ze bij opname vaak al erg ziek zijn als ze hier komen wonen. Dat is overigens weer anders bij de groep jonge mensen met dementie, die meer mobiel zijn en nog veel contact met de familie hebben.

Speciaal menu

Vanuit de keuken willen wij de familie betreken bij “het thuisgevoel met de kerst” en we hebben daarvoor een speciaal menu samengesteld. De ervaring en het weten wat onze bewoners lekker vinden, hebben we gebruikt bij het samenstellen. Dus geen biefstuk wat veel van onze bewoners moeilijk kunnen eten, maar een lekker zacht stoofpotje. Dan hebben de bewoners tijdens de maaltijd minder of geen hulp nodig. Ook houden de bewoners van wat zoetere smaken zoals rode kool of een abrikozencompote die we stoven in brandewijn en lauwwarm serveren; dat is een soort boerenmeisjes, een nostalgisch drankje. We zorgen ervoor dat het eten kleurrijk is en dat de porties voor de bewoners niet te groot zijn. Wat je ook aan tafel ziet gebeuren is dat de mantelzorgers op die manier contact leggen met elkaar, wat zij als heel waardevol ervaren. Vooral bij de partners van jonge mensen met dementie zien we dat gebeuren en is hieraan een grote behoefte. Wij stellen dan ook het samenzijn en het beleven op zo’n avond centraal.

kerstgerecht Het Parkhuis

Uit eigen keuken

Elke donderdagavond is de brasserie open en daar komen de partners van bewoners samen. Ook komen zij soms nog als partner of familielid inmiddels overleden is. Zo hebben we elke donderdag een groep van acht heren die elke week komen eten en die samen aan tafel zitten.

Wat een bijkomend voordeel is van het alles zelf maken in de keuken, is het huiselijke karakter dat ontstaat door de geur. Als wij ‘s morgens vroeg de uien aanbakken voor de hachee, dan verspreidt die geur zich door het hele huis en dat is aangenaam en geeft een behaaglijk thuisgevoel. Wij krijgen regelmatig kaartjes of briefjes van familieleden of ze komen met de bewoner langs in de keuken om te bedanken voor het lekkere eten. Ook hebben wij vanuit de keuken contact met de familie omtrent het verjaardagmenu. Want daarin gaan we heel ver, zo was er voor het internettijdperk iemand die spek met peren wilde eten, een ouderwets gerecht uit Oud Beijerland waar die bewoner vandaan kwam. Ik heb toen een collega in Oud Beijerland gebeld om te vragen hoe je dat maakt. Ik zei het al, wij gaan ver om het de bewoner naar de zin te maken.’

Interview door Frank van Wijck en Joke Boon

Meer weten