Challenge VWS: Deel uw ervaringen met technologie in het verpleeghuis

Waar bent u trots op? Deel uw ervaringen en zet u in voor bredere uitrol van technologie die in uw verpleeghuis goed werkt. Het ministerie van VWS heeft het plan om een Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst te organiseren. Doel van de Challenge is om het werk van de professional aantrekkelijker te maken en de kwaliteit en veiligheid van zorg te vergroten  door gebruik van nieuwe technologie. De kickoff van de  Challenge vindt plaats in de e-Health week op 20 januari 2018.

Wat kunt u winnen?

Tien genomineerden ontvangen begeleiding bij de implementatie van nieuwe technologie in hun verpleeghuis. Deze begeleiding bestaat uit de inzet van een deskundige op het gebied van de inpassing van nieuwe technologie in de dagelijkse werkprocessen van het verplegend en verzorgend personeel gedurende 2 dagen per week gedurende 10 maanden. Ook krijgen ze ondersteuning bij het meten van de effecten van de technologie door een deskundig bureau.

2 voorbeelden van technologie in het verpleeghuis
  • Sensoren en camera’s in de nachtzorg in de kamers van de bewoners en op de gangen (denk aan: ongestoord slapen, minder dwalen,  minder personeel nodig tijdens de nacht wat dan overdag ingezet kan worden)
  • GPS-tracking, ‘chip in de schoen’ of in een andere vorm (meer vrijheid voor de bewoner en minder ongerustheid/meer rust voor de medewerker en familie)

Om deel te nemen aan de Challenge moet een verpleeghuis of de overkoepelende zorgorganisatie met minimaal 1 ander verpleeghuis van een andere zorgorganisatie en in overleg met het zorgkantoor een voorstel indienen voor de opschaling van bewezen effectieve technologie. De tien genomineerden maken daarnaast kans op de titel Zorgvernieuwer 2019. Deze titel gaat naar de combinatie die het implementatietraject het meest succesvol afrondt.

Wilt u meedoen aan de Challenge dan kunt u zich vanaf 20 januari 2018 t/m vrijdag 2 maart 2018 aanmelden. Meer specifieke  informatie volgt vanaf 20 januari 2018.

Bent u het huis waar VWS op 20 januari 2018 de challenge aftrapt?

Om  verpleeghuizen te inspireren en te helpen een partner te vinden om deel te nemen aan de Challenge, zijn we op zoek naar  huizen die reeds technologie hebben geïmplementeerd. Wilt u uw deuren openstellen voor uw collega’s tijdens de e-health week (20-26 januari) en/of de maand februari 2018, dan kan u dat melden op:  https://ehealthweek.net/  zie gele blok “Word partner”.

De Challenge wordt afgetrapt door VWS in één van de huizen die bereid is zijn technologie op 20 januari te laten zien aan collega’s. VWS hecht er daarbij zeer aan dat niet alleen het bestuur, maar ook de professional en eventueel de cliënt hierbij betrokken wordt.

Themadossier Technologie
Technologie is niet meer weg te denken uit onze maatschappij en de mogelijkheden zijn eindeloos. Ook binnen de verpleeghuiszorg wordt technologie steeds vaker ingezet als onderdeel van het zorgproces. Verschillende zorgorganisaties werken aan goede voorbeelden van zorg met ondersteuning van zorgtechnologie. In dit themadossier is daar alles over te vinden. Bekijk het themadossier Technologie

Meer weten

  • Mocht u vragen hebben dan kunt u contact opnemen met VWS:
    • Marianne van den Berg 06-29978205
    • Martin Holling 06-21101884

Geplaatst op: 30 november 2017
Laatst gewijzigd op: 18 januari 2019