Dialoogbijeenkomsten over maximale vrijheid en zelfbeschikking bij dementie

Geplaatst op: 1 maart 2016
Laatst gewijzigd op: 15 maart 2019

Vrijheid én veiligheid bij dementie kunnen worden vergroot als dilemma’s worden besproken en nieuwe inzichten worden gedeeld. Alzheimer Nederland, IDé – Innovatiekring Dementie en LOC Zeggenschap in zorg ontwikkelden daarom samen een programma voor dialoogbijeenkomsten: ‘Vrijheid en Veiligheid’. Het programma biedt ondersteuning bij het organiseren van een bijeenkomst over dit thema.

Maximale vrijheid en zelfbeschikking

Betrokkenen binnen een thuiszorgorganisatie, verpleeghuis, Alzheimer Café, wijkteam of cliëntenraad gaan geïnformeerd op een inspirerende en gestructureerde manier met elkaar in gesprek over dilemma’s en kansen tijdens een anderhalf uur durende sessie. Hoe kunnen zij zo veel mogelijk (bewegings)vrijheid en zelfbeschikking houden? Via filmpjes worden praktijkvoorbeelden, dilemma’s en mogelijke oplossingen geschetst. Het programma zorgt voor materialen, een aanmeldmodule voor deelnemers én een ervaren gespreksleider.

Bijeenkomst boeken

Het boeken van een complete bijeenkomst kan via de website van het programma. De gespreksleider stemt vooraf de inhoud van de bijeenkomst af op de deelnemersgroep. Het is ook mogelijk om individueel deel te nemen aan regionale bijeenkomsten.

Meer weten