Barbera Rijnbout (Het Parkhuis) is blij dat ze is ingeroosterd voor de kerst

Geplaatst op: 14 december 2015
Laatst gewijzigd op: 14 december 2015

Bewoners het gevoel geven dat ze thuis zijn, daar is het Parkhuis heel goed in, zegt eerst verantwoordelijke verzorgende Barbera Rijnbout van locatie de Larix. ‘De familie is altijd welkom en wordt van harte uitgenodigd om te doen alsof ze thuis zijn’, zegt ze. ‘De huiskamer is mooi ingericht en omdat we open keukens hebben, helpen bewoners die dat nog kunnen soms met koken of afwassen. De sfeer is echt gemoedelijk. De maaltijden zijn voor deze mensen – allemaal ouderen met dementie – heel belangrijk, ze zijn mede bepalend voor het dagritme. We eten hier ’s middags warm, want dat zijn veel mensen van die generatie van oudsher gewend om te doen. En de kok zorgt er altijd voor iets lekkers voor ze te hebben. Soms laat hij appelmoes of stoofpeertjes op het fornuis staan of een cake in de oven, voor de geurbeleving. Die geur brengt herinneringen naar boven en als je daarop doorvraagt, komt daar van sommige bewoners ook echt herkenning uit. Wat we ook wel eens doen, is een uitgebreide brunch organiseren waarbij we dan als team zelf ook mee eten. Dat doen we zo af en toe om de boel eens even lekker te verwennen.’

De personeelsleden op de Larix hebben de koppen bij elkaar gestoken om gezamenlijk iets leuks te doen voor de kerst. Ze vertelt: ‘Er komt natuurlijk een heel mooi kerstdiner, maar we wilden ook iets bijzonders doen voor de avondmaaltijd. Dus maken we ragout, soep en wat leuke bladerdeeggerechten, om voor de kerst echt eens wat extra’s te kunnen bieden. We kleden de huiskamer dan een beetje aan als een restaurant en gaan de mensen ook echt als obers bedienen. We kijken er allemaal naar uit. Gelukkig mag ik zelf ook werken met de kerst.’

Tekst door Frank van Wijck

Meer weten

Kok van Het parkhuis presenteert dessert