AxionContinu bouwt in Utrecht nieuwe energiezuinige woonlocatie Voorveldse Hof

Geplaatst op: 28 januari 2016
Laatst gewijzigd op: 21 februari 2020

AxionContinu realiseert in Utrecht een nieuwe woonlocatie voor mensen met dementie. Het energiezuinige wooncentrum Voorveldse Hof, voorheen De Wijck genoemd, krijgt onder meer 100 vierkante meter aan zonnepanelen op het dak en een luchtwaterwarmtepomp die het gebouw duurzaam voorziet in de koelte- en warmtebehoefte.

Dagelijks ritme

Voorveldse Hof biedt op termijn plaats aan 56 bewoners met dementie. De 7 woningen hebben een gezamenlijke woonkamer met keuken, met daarnaast voor iedere bewoner een ruimte zit/slaapkamer met badkamer. Iedere woning biedt ruimte voor 8 bewoners. In deze kleinschalige woongroepen geeft een vast team van medewerkers vorm aan het huishouden, waarbij zoveel mogelijk het ritme van het gewone dagelijkse leven wordt aangehouden. AxionContinu verwacht het gebouw in de zomer van 2016 in gebruik te nemen.

Waardigheid en trots

AxionContinu neemt met de nieuwe locatie deel aan het programma Waardigheid en trots. De plannen gaan verder dan alleen duurzaamheid. De organisatie is voornemens om de waarden die worden gekozen voor locatie Voorveldse Hof richtinggevend te laten zijn in alle verdere uitwerking. De gekozen waarden vormen de basis voor de inrichting van het gebouw, de selectie van medewerkers, werkprocessen, gewenst taalgebruik, cultuur en gedrag (benadering van cliënten en collega’s). De kernwaarden zijn dan richtinggevend voor beleidsbeslissingen, zowel op individueel niveau (cliënt) als op gebied van behandelbeleid, financiën, personele zaken, taalgebruik, werkafspraken, etcetera.

Met het plan wil AxionContinu drie dingen bereiken:

  1. In alle aspecten is het zorg en wonen zo optimaal mogelijk afgestemd op de psychogeriatrische bewoners van locatie Voorveldse Hof.
  2. Cliënten ervaren door deze aanpak consistentie in de gehele organisatie, er wordt gedaan wat is beloofd.
  3. Medewerkers ervaren veel werkplezier, omdat zij weten wat van hen verwacht wordt en wat het gezamenlijke doel is.

Bron: Zorginstellingen, AxionContinu

Meer weten